INHERIT - strategije održivog turizma za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine obalnog i morskog područja Sredozemlja

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/190405_inherit1.jpg

Treći sastanak partnera na projektu „INHERIT – strategije održivog turizma za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine obalnog i morskog područja Sredozemlja“, održan je u Splitu 28. ožujka 2019. godine. Domaćin i organizator sastanka bilo je Ministarstva turizma Republike Hrvatske, a sudionike je pozdravio državni tajnik Ministarstva turizma, Tonči Glavina uz nazočnost pomoćnice ministra, Olivere Šarić. U radu je sudjelovalo tridesetak predstavnika gotovo svih partnera u projektu.

Vodeći partner projekta INHERIT je Regija Peloponez (Grčka), a ostali partneri su Regija Emilia Romagna (Italija), Regija Murcia (Španjolska), Regija Puglia (Italija), Ministarstvo turizma (Hrvatska), Institut za turizam i poljoprivredu Poreč (Hrvatska), Sveučilište Patras (Grčka), Department Herault (Francuska), Javna ustanova za promociju poduzetništva i razvojne projekte Općine Izola (Slovenija), ANETEL (Cipar), Agencija za razvoj i jačanje dijaloga Malte (Malta), Međunarodna udruga sredozemnih šuma (Francuska), Udruženje za očuvanje baštine Mertola (Portugal), Zaklada SENECA (Španjolska), Parkovi Dinarida (Crna Gora), dok su pridruženi projektni partneri Ministarstvo turizma Helenske Republike (Grčka), ARPA (Italija) i Javni zavod Park Strunjan (Slovenija).



Tijekom sastanka napravljen je pregled već odrađenih aktivnosti, te se raspravljalo o aktualnim i budućim radnim zadacima po pojedinim fazama projekta INHERIT koji je započeo početkom veljače 2018. godine i traje do kraja siječnja 2022. godine.

Ciljevi projekta INHERIT obuhvaćaju promicanje mjera za jačanje održive turističke aktivnosti na nedovoljno iskorištenim područjima prirodne baštine, za rješavanje pritisaka intenzivnih turističkih tokova, pritisaka sezonalnosti i prekapacitiranosti u obalnim i priobalnim turističkim destinacijama Mediterana, te daljnja ispitivanja mogućnosti implementacije i poticanja održivog razvoja turizma na udaljenim mediteranskim otocima i sl.

Prethodni dan, također u Splitu, održani su sastanak i radionica u sklopu Zajednice MED Održivi turizam, BleuTourMed_C3 u čijem su radu također sudjelovali i partneri iz INHERIT projekta.

Pisane vijesti