"Iločki podrumi" završili obnovu vlastelinskog ljetnikovca na Principovcu

Slika /arhiva/ILOK, 5.8.2009
Tvrtka "Iločki podrumi" završila je obnovu u Domovinskom ratu opustošenog objekta ljetnikovca kneževske obitelji Odescalchi na Principovcu, u čiju je obnovu i opremanje tvrtka uložila 16 milijuna kuna kreditnih sredstava HBOR-a te ga otvorila za goste, potvrdio je Hini direktor "Iločkih podruma" Mladen Papak.

Riječ je o vlastelinskom imanju talijanske obitelji Odescalchi, koje joj je s okolnim posjedima u Srijemu, 1697. godine darovao austrijski car Leoplod. Ljetnikovac se nalazi na jednom od najljepših predjela Iloka, Principovcu koji zbog uzvisine kojom dominira, Iločani zovu i "krovom" zapadnog Srijema.

Imanje se nalazi usred velike plantaže vinograda koji se prostiru na oko 87 hektara poljoprivrednih površina, kaže Mladen Papak dodajući kako se u ljetnikovcu, koji je nakon obnove postao jedinim iločkim hotelsko-ugostiteljskim objektom kategoriziranim s četiri zvjezdice, osim restorana za stotinjak gostiju, nalazi i pet dvokrevetnih soba te predsjednički apartman veličine 120 četvornih metara.

"Tu je i suvenirnica te prodaja vina", napominje Papak ističući kako bi na jesen "Iločki podrumi" na Principovcu trebali započeti s izgradnjom višenamjenske dvorane na oko 850 četvornih metara površine a koja bi se koristila za razne namjere te mogla pregraditi u tri manje.

Gostima su na Principovcu na raspolaganju i brojni sportski sadržaji, u jesen im je omogućeno i sudjelovanje u berbi grožđa, te degustacija vrhunskih vina Srijemskog vinogorja, a mogu se koristiti i panoramskim dizalom koje vodi do vidikovca na ljetnikovcu s kojega se vidi cijeli Ilok, ali i dio Srijema i Bačke u Vojvodini.

Papak podsjeća kako su "Iločki podrumi" kupili i prizemlje dvorca Odescalchi iz 15. stoljeća smještenom u starom dijelu Iloka u kojem se nalaze dva velika restorana, a uređeni su i bungalovi s 45 postelja pored Starog podruma, koji godišnje posjeti oko 25.000 turista.

"U proteklih dvije godine, uz predviđene investicije u ovoj i idućoj godini, naša ulaganja u razvoj vlastite turističko-ugostiteljske ponude u Iloku doseći će iznos od oko 35 milijuna kuna", napominje Papak dodajući kako te investicije u konačnici znače i otvaranje četrdesetak radnih mjesta.

Prema riječima Mladena Papka, "Iločki podrumi", koji se od 2003. godine nalaze u vlasništvu zagrebačkog "Roto-Prometa", godišnje proizvedu više od četiri milijuna litara vina s 300 hektara vlastitih i oko 500 hektara vinograda u vlasništvu kooperanata - obiteljskih gospodarstava.

U trgovini vinom na domaćem tržištu "Iločki podrumi" sudjeluju sa 7,5 posto, a godišnje, kako ističe Papak, prodaju između 3,5 i 4 milijuna litara vina.

"U prvih šest mjeseci ove godine prodaja nam je porasla za čak 23 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Sve većih problema međutim imamo s naplatom", napominje Papak. (Hina)


Pisane vijesti