HTZ-u svjetska nagrada 'Red Dot Design Award' za etno plakate

Slika /arhiva/reddot-aw.jpg
Hrvatska turistička zajednica dobila je prestižnu nagradu „Red Dot Design Award“ za novu seriju etno plakata. Ovaj projekt inicirala je i osmislila Hrvatska turistička zajednica, a realiziran je u ožujku ove godine.

Dizajn potpisuje Boris Ljubičić, a fotografije Ivo Pervan. Izrađeno je ukupno 80 plakata (45 plakata kontinentalne i 35 plakata primorske Hrvatske) s motivima najljepših narodnih nošnji i tradicijskih običaja s područja Hrvatske, a plakati osim vizualnog doživljaja nude i sažetu informaciju o bogatoj hrvatskoj tradicijskoj baštini. Narodne nošnje su za potrebe snimanja nosili članovi Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske – Lado.

Plakati su koncipirani na način da se uz dvije fotografije narodne nošnje ili običaja nalazi i kratki opisni tekst o samoj nošnji ili običaju koji se predstavlja na tom plakatu, tako da oni osim vizualno lijepog doživljaja nude i sažetu informaciju o bogatoj hrvatskoj tradicijskoj baštini. Fotografijama su se nastojale predstaviti sve specifičnosti određene nošnje tako da se na većini fotografija (a time i plakata) nalaze najljepši detalji nošnje, poput detalja cvijeta s prsluka nošnje iz Draganića, ogrlice od perlica i koralja s nošnje Hrvatskog Zagorja ili detalja čipke s nošnje grada Paga. Kod samog dizajna dominiraju dva logotipa koja se međusobno prožimaju i nadopunjuju: logotip Hrvatske turističke zajednice i etna – koji proizlazi iz ovog prvog.

Plakati su otisnuti na hrvatskom i engleskom jeziku, a obuhvaćene su nošnje 20 županija RH i Grada Zagreba te mnoga mjesta, gradovi i otoci lijepe naše. Želja Hrvatske turističke zajednice bila je kroz ovaj projekt stvoriti sinergiju turizma i hrvatske tradicijske baštine na kvalitetan i moderan način, i svakako će biti veliki iskorak u predstavljanju naše zemlje u svijetu.

Narodne nošnje dragocjen su segment hrvatske tradicijske baštine. Raznovrsnost i bogatstvo modaliteta uvjetovala su klimatska, zemljopisna i gospodarska obilježja podneblja te povijesni doticaji s različitim kulturama i stilskim razdobljima. Tradicijska baština Hrvatske bogata je različitim običajima koji se svake godine u određeno vrijeme održavaju u pojedinim mjestima, a obično su povezani s važnim blagdanima katoličkog kalendara ili značajnim datumima iz povijesti pojedinih lokaliteta

Nagrada "Red Dot Design Award" jedna je od najvažnijih svjetskih nagrada i svrstana je među najveća dizajnerska natjecanja. Od ukupno 6.112 zaprimljenih radova iz 42 zemlje svijeta, ove je godine njih 470 dobilo je nagradu „Red Dot“. Nagrada „Red Dot Design Award“ bit će dodijeljena početkom prosinca u Essenu.
 

Pisane vijesti