HTZ: U lipnju 20 posto više turista, u šest mjeseci 11 posto više

Slika /arhiva/HTZlogo.jpg

Na hrvatskom je Jadranu i u Zagrebu u lipnju ove godine ukupno boravilo 1,59 milijuna turista koji su ostvarili 8,34 milijuna noćenja, što je porast za 20 posto u dolascima i 21 posto u noćenjima, a to je pridonijelo i da se i na razini prvih šest mjeseci ove godine zabilježe porasti dolazaka i noćenja od 11,4 odnosno 13 posto.

Hrvatsku je u prvih šest mjeseci posjetilo više od 3,2 milijuna turista, a ostvareno je 13,7 milijuna noćenja, pokazuju prvi podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Iz tih se podataka iščitava i rast važnog pokazatelja - i u lipnju i prvih šest mjeseci ove godine prvi put nakon duljeg vremena (oko dvije godine) zabilježen je i porast dolazaka i noćenja domaćih turista.

U lipnju ove godine domaćih je turista u hrvatska turistička odredišta došlo 158,4 tisuće ili 13 posto više nego u lanjskom lipnju, dok su veći porast, za 16,7 posto, ostvarili sa 710 tisuća noćenja.

U prvih šest mjeseci ove godine domaćih je gostiju bilo 518,7 tisuća, a njihovih noćenja 1,67 milijuna, što su porasti za 6,3 odnosno 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Stranih je turista u lipnju na Jadran i u Zagreb ukupno došlo 1,43 milijuna, ostvarili su 7,63 milijuna noćenja, što je 20,8 odnosno 21,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

S 2,71 milijun dolazaka i 12,04 milijuna noćenja u prvoj polovici ove godine stranci su zabilježili poraste od 12,4 i 13,2 posto u odnosu na prošlu godinu.

Poraste su u lipnju i šest mjeseci ove godine zabilježile sve jadranske županije, pri čemu u lipnju prednjače Istarska, Primorsko-goranska te Ličko-senjska županija s porastima dolazaka i noćenja koji se kreću od 25,6 do čak 36 posto.

U prvoj polovici ove godine najveće je poraste dolazaka i noćenja imala Splitsko-dalmatinska županija, od 18,5 i 19,5 posto.

Samo u Zagrebu u lipnju ove godine bilo je 21 posto više turista i 24,1 posto više noćenja nego u lanjskom lipnju, dok je u prvoj polovici ove godine turističkih dolazaka bilo 10 posto više, a noćenja 8,7 posto više.

Porast turističkog prometa u lipnju i šest mjeseci ove godine ostvaren je s većine važnijih tržišta za hrvatski turizam, dok je pad zabilježen iz Japana te u blagom postotku iz Francuske. (Hina)



Pisane vijesti