HTZ: U kolovozu porasti noćenja u svim jadranskim županijama

Slika /arhiva/HTZlogo.jpg
Četiri od sedam jadranskih županija u ovogodišnjem su kolovozu zabilježile poraste turističkih dolazaka u odnosu na isti mjesec prošle godine, jedna je imala dolazaka isto kao lani, dok je u svima ostvaren porast noćenja u prosjeku od tri do devet posto, pokazuju prvi nepotpuni podaci sustava turističkih zajednica koje prenosi Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Istra je s porastima turističkih dolazaka i noćenja od sedam i devet posto u kolovozu zabilježila najznačajnije poraste među svim jadranskim županijama, dok su ti porasti u Primorsko-goranskoj županiji bili šest i tri posto.

Povećanje od devet posto u dolascima i noćenjima u kolovozu je zabilježila i Ličko-senjska županija, ali ona je imala znatno manju lanjsku bazu od ostalih županija.

Porast turističkih dolazaka od četiri posto zabilježila je još Dubrovačko-neretvanska županija, u kojoj je također ostvareno pet posto više noćenja.

U Zadarsku je županiju u ovom kolovozu došlo jednako turista kao i u lanjskom, ali su ostvarili tri posto više noćenja, a isti je postotak rasta noćenja i u Splitsko-dalmatinskoj županiji u koju je u kolovozu došlo jedan posto manje turista.

Najveći pad dolazaka turista među svim jadranskim županijama od pet posto zabilježen je na području Šibensko-kninske županije, uz istodobno ostvarenje šest posto više noćenja.

Sveukupno na Jadran je u ovogodišnjem kolovozu stiglo tri posto više turista nego u istom lanjskom mjesecu ili njih 2,8 milijuna, koji su s 19,1 milijuna noćenja ostvarili i nešto veći porast od pet posto.

Time je u kolovozu na Jadranu ostvareno 34,5 posto od ukupnih 8,1 milijun turističkih dolazaka na Jadran u osam mjeseci ove godine i gotovo 39 posto od ukupnih osmomjesečnih jadranskih 49 milijuna noćenja.

Dolazaka je pritom na Jadranu u osam mjeseci, po prvim nepotpunim podacima HTZ-a, bilo dva posto manje, dok je noćenja bilo slično, odnosno za 0,2 posto više nego u lanjskih osam mjeseci. (Hina)
 

Pisane vijesti