HTZ razmatra mogućnosti za jaču promociju u povodu SP-a u Brazilu

Slika /arhiva/HTZlogo.jpg

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) razmatra provedbu aktivnosti oglašavanja putem mobilnih telefona kroz kampanju vezanu uz otvaranje Svjetskog nogometnog prvenstva (SP) u Brazilu i prvu utakmicu na tom SP-u koju će s domaćinom Brazilom igrati Hrvatska, a osim toga planira pokrenuti i viralnu kampanju na web portalima i društvenim mrežama tijekom mjesec dana trajanja SP-a, doznaje se iz Glavnog ureda HTZ-a.

O tom oglašavanju kao i o eventualnim drugim konkretnim potezima i ulaganjima u promociju hrvatskog turizma u povodu SP-a u Brazilu odlučivat će Turističko vijeće HTZ-a, čija se sjednica, kako kažu u Glavnom uredu, očekuje uskoro.

Na toj će sjednici osim o 'brazilskim' i drugim temama, Vijeće, kako se očekuje, izabrati i novog direktora Glavnog ureda HTZ-a (kojeg nemaju već više od dva mjeseca) za što su na natječaj pristigle valjane prijave pet kandidata. Ovog tjedna istječe, kako su ranije najavili iz Glavnog ureda HTZ-a, dvotjedni rok za taj izbor, a trenutno su u tijeku, kako kažu, razgovori s kandidatima.

SP u Brazilu izvanredna prilika za promociju zbog velike gledanosti

Na Hinin upit što će i kako HTZ konkretno učiniti za promociju hrvatskog turizma u povodu SP-a u Brazilu i nastupa hrvatske nogometne reprezentacije, iz Glavnog ureda HTZ-a ističu da je to izvanredna prilika za promociju, jer će prvu utakmicu vidjeti izravno, ili u snimci više od 2,5 milijarde gledatelja iz cijelog svijeta.

Osim kampanje na mobilnim telefonima, čija se provedba još razmatra, ono što se planira pokrenuti je svojevrsna viralna kampanja na webu HTZ-a i njenim profilima na društvenim mrežama tijekom mjesec dana trajanja SP-a, s čime bi krenuli zapravo s početkom SP-a u Brazilu 12. lipnja.

Zamišljeno je da trenutak povećanog interesa za Hrvatsku zbog igranja na SP-u u percepciji ljudi prijeđe iz 'Hrvatska kao nogometna reprezentacija' u 'Hrvatska kao poželjna turistička destinacija u srcu Europe'. To bi potaknuli objavama priča o tome uz fotografije, video priloge i drugo te bi se sve uključilo u HTZ-ovu aktualnu kampanju "VisitCroatia ShareCroatia", koja se već odvija na brojnim europskim i svjetskim portalima te društvenim mrežama i tražilicama.

U povodu SP-a planiraju i kreiranje sadržaja za obogaćivanje web stranice HTZ-a i podstranice www.sharecroatia.hr. Na upit kako ide suradnja s Embratur-om ili Brazilskom nacionalnom turističkom organizacijom, s čijim su predstavnicima na svjetskoj turističkoj burzi u Berlinu u ožujku ove godine upravo o mogućnostima za SP razgovarali ministar Lorencin i bivša direktorica Glavnog ureda HTZ-a Matešić, iz Glavnog ureda HTZ-a ne odgovaraju ništa.

Tada je bilo najavljena mogućnost zajedničkog 'wellcome party-ja' Hrvatske i Brazila za strane novinare u glavnom press centru u Sao Paolu uoči prve utakmice, uz naznaku da će se dvije nacionalne turističke organizacije oko toga dogovarati s FIFA-om, ali sada iz HTZ-a o tome nemaju što reći. Dodaju samo da sudjelovanje Hrvatske na SP-u planiraju kapitalizirati kroz provođenje svih redovnih promotivnih aktivnosti, na brazilskom i drugim svjetskim tržištima i to putem poslovnih radionica, distribucijom newslettera te općim oglašavanjem, komunikacijom s medijima, sudjelovanjem na sajmovima i globalno putem društvenih mreža.

Brazilci u Hrvatskoj i ove godine pojačano

Iz Glavnog ureda HTZ-a podsjećaju da je u sklopu tih aktivnosti u njihovoj organizaciji, u ovom svibnju u Hrvatskoj studijski boravilo 30-ak brazilskih turističkih agenata i novinara upoznavajući se s hrvatskim turističkim i drugim potencijalima i razgovarajući sa 60-ak hrvatskih partnera.

Važnu ulogu imale su i HTZ-ove ovogodišnje poslovne radionice u Brazilu, u Sao Paulu i Rio de Janeiru, koje su izazvale veliko zanimanje okupivši više od 250 brazilskih turističkih profesionalaca koji su potvrdili i veliko zanimanje Brazilaca za putovanje u Hrvatsku.

Vjeruju da će se ove godine s tog tržišta nastaviti snažan pozitivni trendovi iz zadnjih par godina, pa tako i prošle kada je, po podacima HTZ-a, u Hrvatsku stiglo 75 posto više brazilskih turista nego 2012. ili njih 56 tisuća koji su ostvarili 123 tisuća noćenja ili 60,5 posto više.

Da su očekivanja za ovu godinu s tog tržišta realna potvrđuju i podaci za travanj u kojem je bilo 30 posto više dolazaka, ili tri tisuće Brazilaca te šest tisuća njihovih noćenja, ili 26 posto više nego u istom lanjskom mjesecu.

(Hina)



Pisane vijesti