HTZ na sajmovima: U 2018. godini očekuje se dvoznamenkasti rast broja gostiju iz Poljske

  • Slika /AA_2018_b-fotke/180125_htz1.jpg
  • Slika

Nakon vrlo uspješne 2017. godine tijekom koje je s poljskog tržišta ostvareno više od 970.000 dolazaka i 6,3 milijuna noćenja, što predstavlja visoke dvoznamenkaste poraste veće od 20 %, prema najavama i zaključcima s poslovne radionice Hrvatske turističke zajednice održane danas u Varšavi, u 2018. godini se očekuje nastavak pozitivnih trendova s ovog tržišta koje je lani zauzelo visoko četvrto mjesto top tržišta s kojih je ostvaren najveći turistički promet. Tržište Poljske komentirao je i direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić koji je naglasio da je riječ o tržištu koje je imalo značajan i pozitivan utjecaj na prošlogodišnji turistički promet.

„Kada govorimo o poljskim turistima možemo reći kako oni najčešće od destinacija biraju one iz Dalmacije, a od smještaja preferiraju obiteljski smještaj u kojem su tijekom prošle godine ostvarili više od 4 milijuna noćenja. Navedeno sugerira kako je riječ o tržištu na kojem, u slučaju još jače promocije i kvalitetne prezentacije, možemo ostvarivati još bolje rezultate u ostalim segmentima naše ponude. Vesele nas pozitivni pokazatelji i predviđanja prema kojima ćemo u ovoj godini i dalje biti jedna od destinacija u fokusu poljskih turista, a da bi dugoročno zadržali konkurentnu poziciju važni su i kvalitetni odnosi s poslovnim partnerima, kao i naša prisutnost na tržištu Poljske kroz različite aktivnosti“, izjavio je direktor Staničić, dodavši kako je vrlo zadovoljan rezultatima s poslovne radionice.

Tako su dobre najave na radionici potvrdili predstavnici najvećih poljskih turoperatora i agencija, među kojima su TUI, Neckermann, Rainbow Tours i drugi. Oni su u razgovoru s direktoricom poljskog predstavništva HTZ-a Agnieszkom Annom Puszczewicz naglasili da je potražnja Poljaka za hrvatskim destinacijama u porastu i za ovu godinu. Dodajemo kako je na radionici svoju ponudu predstavila i Turistička zajednica Grada Zagreba, dok je zrakoplovna kompanija LOT održala prezentaciju. Na radionici je sudjelovalo ukupno 50 poljskih subjekata i 26 hrvatskih subjekata, a prisustvovala je i veleposlanica RH u Poljskoj dr.sc. Andrea Bekić.

Nastupi na sajmovima u SAD-u, Švicarskoj, Slovačkoj i Litvi

Osim brojnih poslovnih radionica u tijeku su i nastupi na svjetskim turističkim sajmovima. Tako će hrvatska turistička ponuda biti predstavljena na sajmu New York Times Travel Show koji će se održati u Javits centru u New Yorku od 26. do 28. siječnja 2018. Riječ je o sajmu koji se održava od 2002. te koji svake godine bilježi rast posjećenosti pa je tako sajam prošle godine posjetio rekordan broj posjetitelja kojih je bilo više od 30.000. Također, riječ je o sajmu koji je u cijelosti popraćen u The New York Timesu i koji okuplja više od 900 novinara i medija iz cijelog svijeta, više od 7400 komercijalnih sudionika, odnosno agencija, turoperatora, hotelijera i zrakoplovnih kompanija te više od 30.000 potencijalnih putnika i predstavnika privatnog i javnog sektora. Među više od 560 izlagača, na će sajmu svoju ponudu, osim Hrvatske turističke zajednice, predstaviti i turističke zajednice Grada Zagreba, Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije.

Hrvatska ponuda će biti predstavljena i na najznačajnijem i najposjećenijem sajmu turizma u Slovačkoj. Riječ je o sajmu ITF Slovakiatour koji se održava od 25. do 28. siječnja 2018. godine u Bratislavi. Među 347 izlagača iz 17 zemalja svijeta na sajmu uz Hrvatsku turističku zajednicu nastupaju i suizlagači Makarska Rivijera iz Makarske te Camp Straško Hadria iz Paga. Na sajmu svoju ponudu zasebno predstavlja i agencija Vir-turizam, koja u sklopu sajma priprema prezentaciju na glavnoj bini sajmišta. U isto vrijeme održavanja sajma ITF SLovakiatour održava se i sajam gastronomije Danubius Gastro, kao i specijalizirane izložbe specijalizirane za wellness, fitness, lov i odmor. Osim navedenoga, u vrijeme sajma se ove godine održava i 16. po redu Festival putopisnih filmova – Camera Slovakia.

Dodajemo kako će hrvatska turistička ponuda biti predstavljena i na sajmu FESPO koji se održava od 25. do 28. siječnja 2018. godine u Zürichu, dok će Predstavništvo HTZ-a za Skandinaviju i Baltičke zemlje predstaviti hrvatsku ponudu na sajmu Adventur 2018, koji se održava od 26. do 28. siječnja u glavnom gradu Litve, Vilniusu. Riječ je o općem turističkom sajmu koji se održava 6. godinu zaredom i koji je tijekom posljednjih pet godina bilježio velike poraste u broju izlagača i posjetitelja. Sajam se ove godine održava pod sloganom „Travel differently“.

Pisane vijesti