HTZ i sustav TZ-ova rade na izmjenama godišnjih programa rada

Slika /AAA_2020_ABC/b_logos/HTZ_log-w.jpg

​Hrvatska turistička zajednice (HTZ) radi na izmjenama godišnjeg programa rada sukladno novonastalim okolnostima, zbog kojih su poduzeli i mjere rada od kuće ili korištenje godišnjih odmora, a slične su mjere poduzete i unutar sustava turističkih zajednica, ističu za Hinu iz HTZ-a i Ministarstva turizma.

"Prema našim saznanjima, unutar sustava turističkih zajednica (TZ) poduzete su iste mjere kao i u funkcioniranju glavnog ureda HTZ-a, s kojim zajedno taj sustav ukupno broji 314 TZ-ova. Svaka od njih ima status zasebne pravne osobe s vlastitim upravljačkim tijelima koja će, sigurni smo, iznaći rješenja kako bi se zadržala likvidnost unutar sustava, odnosno kako bi se zakonima predviđene zadaće i aktivnosti mogle i dalje provoditi", odgovaraju na upit Hine iz Ministarstva turizma i HTZ-a o funkcioniranju HTZ-a i sustava TZ-a u okolnostima epidemije Covid-19.

Zbog te situacije turizam je praktički 'zamro', što znači da u zemlji više gotovo i da nema turista, a time ni prihoda od turističke/boravišne pristojbe, koja je važan dio prihoda HTZ-a i TZ-ova.

S obzirom na najavljenu mjeru odgađanja plaćanja turističke članarine, koju turističkim zajednicama plaćaju gospodarski subjekti, taj će sustav ostati i bez tog prihoda, a sve je to problem za sve turističke zajednice, za koje je ove godine planiran i preustroj i redefiniranje zadaća slijedom novih zakona.

Aktivnosti primarno na društvenim mrežama; podrška i Zagrebu zbog potresa

"U skladu s okolnostima, odgođene su sve marketinške i PR aktivnosti po tržištima do stabilizacije cijele situacije te ponovne otvorenosti i spremnosti ciljnih skupina na realizaciju putovanja", kaže direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Ipak, nije baš sve 'zamrlo' u aktivnostima promocije i komunikacije s tržištima, jer je, kako naglašava Staničić, prisutnost HTZ-a, kao i većine turističkih zajednica na svim razinama (županije, gradovi, mjesta, područja i dr.) na tržištima u ovom razdoblju primarno osigurana kroz aktivnosti na društvenim mrežama.

"Putem tih mreža (Facebook, Instagram, Twitter i drugih) s brojnim je pratiteljima uspostavljena stalna i aktivna, dvosmjerna komunikacija, koja najviše uključuje informiranje o trenutnim okolnostima i postupanjima u slučaju putovanja, ali i izražavanje potpore, suosjećanja i solidarnosti s obzirom na trenutno stanje na tržištima", ističe Staničić.

Dodaje da su brojni pratitelji HTZ-ovih i drugih profila na tim mrežama izrazili i podršku Zagrebu zbog potresa, uz objave raznih poruka, foto i video snimki tijekom njihova boravka u Zagrebu i Hrvatskoj.

U tijeku su i procesi redefiniranja marketinških kampanja za predsezonu, čiji će budžet biti usmjeren u oglašavanje glavnog dijela turističke godine kada se za to steknu uvjeti.

U predstavništvima HTZ-a po svijetu slične mjere i način rada

Na pitanje kako sada rade HTZ-ova predstavništva u svijetu, Staničić iznosi da se i oni ponašaju slično kao i uredi u zemlji.

"U stalnoj smo komunikaciji sa svih 18 ureda HTZ-a u svijetu, kolege su dobro i pridržavaju se uputa zemalja u kojima se nalaze te gotovo svi rade od kuće", kaže Staničić.

Dodaje da je putem tih predstavništva, ali i izravno, HTZ i sada, kao i od početka pojave koronavirusa, u stalnom kontaktu s najvažnijim međunarodnim turističkim institucijama, touroperatorima, partnerima i subjektima iz turističke industrije.

S te strane, Staničić otkriva i relativno dobre vijesti s kineskog tržišta, gdje se, prema informacijama predstavništva HTZ-a u Šangaju, cjelokupna situacija polako stabilizira, što potvrđuju i pojačane aktivnosti kineskih turističkih subjekata i partnera, poput primjerice i najveće azijske online agencije Ctrip.

"Cjelokupnu situaciju svakodnevno intenzivno pratimo i na domaćem i inozemnim tržištima, što ćemo i nastaviti, a Turističko vijeće HTZ-a će temeljem analiza donositi konačne odluke o načinu poslovanja i provedbi daljnjih aktivnosti", zaključuje Staničić. (Hina)

Pisane vijesti