Hrvatsko izaslanstvo na čelu s ministrom Bajsom u posjetu Rimu i Svetom Ocu

Slika /arhiva/100316-roma1.jpg

Hrvatsko izaslanstvo, predvođeno ministrom turizma Damirom Bajsom, primljeno je danas u Opću audijenciju kod Pape Benedikta XVI. u Vatikanu. Osim pružanja potpore našem kontinentalnom turizmu, odnosno turističkim zajednicama središnje Hrvatske: TZ Koprivničko-križevačke, TZ Zagrebačke, TZ Sisačko-moslavačke, TZ Međimurske, TZ Varaždinske, TZ Bjelovarsko-bilogorske i TZ krapinsko-zagorske županije, koje u sklopu Roadshowa u galeriji „Alberto Sordi“ od 15. do 21. ožujka predstavljaju svoju turističku ponudu, razlog posjeta naše delegacije Rimu bilo je i uručenje velikog uskršnjeg jajeta Svetom Ocu. Uz predstavnike Ministarstva turizma, u posjetu kod Svetog Oca bili su i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i predsjednik Županijske skupštine Damir Felak.

Hrvatsko izaslanstvo, predvođeno ministrom turizma Damirom Bajsom, primljeno je danas u Opću audijenciju kod Pape Benedikta XVI. u Vatikanu.



Osim pružanja potpore našem kontinentalnom turizmu, odnosno turističkim zajednicama središnje Hrvatske: TZ Koprivničko-križevačke, TZ Zagrebačke, TZ Sisačko-moslavačke, TZ Međimurske, TZ Varaždinske, TZ Bjelovarsko-bilogorske i TZ krapinsko-zagorske županije, koje u sklopu Roadshowa u galeriji „Alberto Sordi“ od 15. do 21. ožujka predstavljaju svoju turističku ponudu, razlog posjeta naše delegacije Rimu bilo je i uručenje velikog uskršnjeg jajeta Svetom Ocu.



Uz predstavnike Ministarstva turizma, u posjetu kod Svetog Oca bili su i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i predsjednik Županijske skupštine Damir Felak.
 


Riječ je, naime, o projektu „Pisanica od srca“, kojeg je turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije započela još prije tri godine, a u okviru kojeg umjetnici naivnog slikarstva svake godine uoči Uskrsa prepoznatljive podravske motive prenose na velika uskrsna jaja, visoka i do dva metra, koja potom krase trgove pojedinih hrvatskih gradova, ali i europskih i svjetskih metropola. Tako su, primjerice, uz Zagreb, Dubrovnik i Varaždin pisanice, između ostalog, bile izložene i u Budimpešti, Bilbau, Pamploni, Klagenfurtu, Ferrari i New Yorku. Osim pisanice koja će ove godine krasiti i vatikanski trg, jedna će biti izložena i pred čuvenom milanskom Scalom, dok će neke ukrašavati i Međugorje, Koprivnicu i Zagreb.
 


Pisanicu s motivima podravskog kraja u spomenutoj su galeriji proteklih dana oslikali umjetnici naive iz Koprivničko-križevačke županije: Stjepan Pongrac, Zlatko Štrfiček, Josip Gregurić i Zdravko Šabarić, kako bi se i stanovnici Rima mogli upoznati s načinom njihove izrade. Naime, oslikavanje pisanica raznim tehnikama duga je tradicija Koprivničko-križevačke županije, a najpoznatiji umjetnici oslikavanja su članovi Udruge hlebinskih slikara i kipara, Likovne sekcije „Podravka 72“ i Molvarskog likovnog kruga. Osim toga, pisanice su i od velikog značenja za promociju naivnog slikarstva i hrvatske kulture. 
 


Projekt „Pisanica od srca“ djelatnici Koprivničko-križevačke županije i njezine turističke zajednice ostvarili su uz pomoć Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice te Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Samo prošle godine Ministarstvo turizma izdvojilo je 60 tisuća kuna za svjetsku izložbu 20 velikih pisanica kroz program „Baština u turizmu“. 
 


Podsjećamo, Italija je jedno od najvažnijih hrvatskih emitivnih tržišta i već godinama zauzima visoko mjesto po brojevima dolazaka i noćenja. Samo prošle godine u Hrvatskoj se odmaralo 1,2 milijuna talijanskih gostiju, odnosno njih 2,8 posto više u odnosu na 2008. godinu, a pritom su ostvarili 5,1 milijun ili 1,3 posto više noćenja. Kako bi se i ove godine izborila za dolazak svojih tradicionalnih gostiju, Hrvatska se za nadolazeću sezonu pripremila pojačanim aktivnostima i budžetom na tom tržištu. Neke od poduzetih mjera su, između ostalog, pojačani sajamski nastupi u talijanskim gradovima te pojačano udruženo oglašavanje s posebnim naglaskom na oglašavanje putem Interneta.


Pisane vijesti