Hrvatski i slovenski medičari i licitari u zajedničkom projektu

Slika 13.1.2010

Medičari, licitari i drugi majstori rukotvorina, suvenira i tradicionalnih proizvoda iz Zagrebačke županije i slovenske regije Posavje u idućih će dvije i pol godine biti u zajedničkom projektu "Put medičarstva i licitarstva između Krškog i Zagreba" za čiju je realizaciju 85 posto novca osigurano iz predpristupnog EU fonda IPA.

Ukupna vrijednost tog pograničnog projekta iznosi nešto malo više od 440 tisuće eura, a nositelji su Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije, Zagrebačka županija te slovenska Regionalna razvojna agencija Posavje i općina Krško.

Predstavljajući taj projekt na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu direktor Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije Zlatko Herček naglasio je da je projekt već počeo, u studenome 2009. te da će trajati 30 mjeseci.

Najavivši da će sutra objaviti javni poziv licitarima, medičarima i ostalim proizvođačima tradicionalnih proizvoda i suvenira da se uključe u taj projekt, Herček je rekao kako očekuje veliko zanimanje dodavši da je cilj projekta i povećanje broja registriranih licitara, medičara i sličnih proizvođača na obje strane.

Trenutno je na području Zagrebačke županije oko 150 registriranih licitara i medičara, dok ih je u regiji Posavje, kako je kazala predstavnica općine Krško Alenka Černelič Krošelj, registriranih tek pet. I ona i Herček su uvjereni kako će zajednički projekt još više pridonijeti poboljšanju već dobre pogranične suradnje na tom prostoru, posebno pri povezivanju tradicionalnih obrtnika i majstora u plasiranju njihovih proizvoda na tržište.

Cilj je i da se na seoskim domaćinstvima i tzv. agro turizmu na obje strane potakne takva proizvodnja, koja s obzirom na ruralno bogatstvo tog prostora sigurno može pridonijeti ekonomskom i posebno turističkom razvoju.

S dijelom novca koji su dobili za projekt u Krškom se, po riječima Černelič Krošelj, planira otvoriti svojevrsni gradski muzej s uređenim multimedijskim centrom gdje bi se izložili proizvodi koji nastanu tijekom projekta.

Uz to projekt bi trebao rezultirati i bazom podataka rukotvoraca s obje strane, s po 10 tisuća trojezičnih (hrvatski, slovenski i engleski) kataloga zanatskih i poljoprivrednih proizvoda te brošura zajedničkog tematskog puta, zajedničkim suvenirskim poklon-paketima i drugim. (Hina)


Pisane vijesti