Hrvatski finalisti za naslov Europska prijestolnica kulture predali svoje prijave

Slika /arhiva/EU-comm_LL.jpg

Finalisti hrvatskog natjecanja za naslov Europska prijestolnica kulture/European Capital of Culture 2020. godine, gradovi  Dubrovnik, Osijek, Pula i Rijeka, predali su do srijede, 10. veljače 2016. svoje dopunjene prijavne knjige (bid book) čime započinje sama završnica izbora hrvatske EPK.

Podsjetimo, nakon što je 17. travnja 2015. godine u 17:00 sati zatvoren natječaj za podnošenje prijava za inicijativu Europska prijestolnica kulture 2020. godine, čak je devet hrvatskih gradova u propisanom roku predalo kandidature na natječaj i tako ušlo u prvi krug natjecanja. Prijavili su se Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar, Zagreb.

Povjerenstvo neovisnih europskih stručnjaka je od 26. do 29. svibnja 2015. godine boravilo u Hrvatskoj kako bi odlučilo o tome koji hrvatski gradovi ulaze u drugi krug natječaja za EPK te je temeljem natječajne dokumentacije, kao i predstavljanja gradova, odabralo gradove Dubrovnik, Osijek, Pulu i Rijeku. Na temelju podrobnog izvješća povjerenstva neovisnih stručnjaka gradovi su mogli do 10. veljače 2016. godine dopuniti i nadograditi svoju kandidaturu uvažavajući komentare Povjerenstva.

Izaslanici povjerenstva će od 17. do 22. ožujka obilaziti gradove kandidate kako bi na licu mjesta procijenili predanost gradova kandidaturi i posvećenost projektu. Gradovi će 23. i 24. ožujka u Zagrebu predstaviti svoje završne programe pred objedinjenim Povjerenstvom, koje će svoju konačnu odluku o tome koji će hrvatski grad ponijeti naslov Europske prijestolnice kulture 2020. godine, donijeti 24. ožujka 2016. godine u popodnevnim satima.

U donošenju konačne odluke poštovat će se šest glavnih kriterija za odabir Europske prijestolnice kulture 2020.: doprinos dugoročnoj strategiji, europska dimenzija, kulturni i umjetnički sadržaj, sposobnost provođenja, doseg i upravljanje projektnim ciklusom te su sve kandidature u cjelini ocijenjene vrlo dobrima. Posebni su ciljevi inicijative Europske prijestolnice kulture jačanje opsega, raznolikosti i europske dimenzije u kulturnoj ponudi gradova, kao i putem transnacionalne suradnje; proširivanje pristupa i sudjelovanja u kulturi; jačanje kapaciteta u kulturnom sektoru i njegovih veza s drugim sektorima; podizanje međunarodnog profila gradova kroz kulturu. (Ministarstvo kulture)Pisane vijesti