Hrvatski autori u kalendaru Svjetske meteorološke organizacije za 2020.

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/WMO_2020.JPG

Svjetska meteorološka organizacija u utorak je objavila pobjednike izbora za kalendar za 2020. godinu, među kojima su čak 3 od 14 hrvatske fotografije, autora Aleksandra Gospića ("Gone with Bora"), Miroslave Novak ("Two Rainbows") te Danijela Palčića ("Sunset Lenticular Clouds"), javlja meteorolog Zoran Vakula.

Bilo bi ih više da su pri konačnom izboru od 75 fotografija odlučivali samo glasovi birača, a ne i poseban sud meteorologa i fotografa koji su pri odlučivanju razmišljali i o geografskoj zastupljenosti fotografija te meteorološkoj zanimljivosti i relevantnosti temi Svjetskog meteorološkog dana 2020 godine: Klima i voda. No, i ovo je jedan od većih uspjeha, odmah nakon 2018. godine, kada su čak 4 hrvatska fotografa bila u kalendaru.

I ove 3 fotografije, a i mnogobrojne druge hrvatskih autora - ne samo njih još 8 iz užeg izbora Svjetske meteorološke organizacije, nego i iz šireg, u kojem je bilo rekordnih, više od 1100 fotografija iz cijelog svijeta - daju li autori pristanak - bit će u konkurenciji za kalendar DHMZ-a za 2020. godine, pa će se nastaviti mnogima hvale vrijedna aktivnost koja je započela s kalendarom DHMZ-a za 2019. godinu.

Ostale vijesti