​Hrvatske EDEN destinacije u Bruxellesu ostvarile uspjeh, održan i 12. sastanak EDEN mreže

  • Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180323_eden_w1.jpg
  • Slika
  • Slika

Dan nakon svečanosti dodjela EDEN nagrada nacionalnim pobjednicima iz 18 zemalja o temi „Kulturni turizam“, među kojima je ovu prestižnu nagradu primila i hrvatska destinacija Vukovar-Vučedol-Ilok, u Briselu je 23. ožujka održan i 12. sastanak EDEN mreže. EDEN mreža najveća je mreža na svjetskoj razini koja okuplja destinacije koje promiču i zalažu se za održivi razvoj turizma. Na sastanku, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak potpisala je Briselsku deklaraciju europske mreže destinacija izvrsnosti u području održivog turizma. Osim službenog pristupanja novih članova EDEN mreži, tom su prigodom dodijeljene i EDEN nagrade za inovativnost u tri kategorije: izuzetna kulturno turistička ponuda u EDEN destinacijama, najbolja iskustva suradnje s lokalnom zajednicom/gospodarstvom te turizam za žene putnice.

Prvu nagradu u kategoriji „Izuzetna kulturno turistička ponuda u EDEN destinacijama“ osvojio je grad Sinj, a druga nagrada u istoj kategoriji pripala je gradu Ninu.

Grad Sinj finalist je nacionalnog izbora Europske destinacije izvrsnosti – EDEN 2008., s temom „Turizam i lokalna nematerijalna baština“, a grad Nin, nacionalni pobjednik EDEN 2010 o temi „Turizam uz vode“.

Osim ova dva osvojena priznanja, grad Nin nominirao se i u kategoriji vezanoj uz najbolja iskustava suradnje s lokalnom zajednicom. U istoj kategoriji među nominiranima bio je i NP Sjeverni Velebit, nacionalni pobjednik EDEN natječaja 2009. godine s temom „Turizam i zaštićena područja“.

Predstavnica Instituta za turizam, Renata Tomljenović govorila je tijekom sastanka o transformativnom turizmu, a predstavnik Svetvinčenta, pobjednik EDEN 2013 o temi „Pristupačni turizam“, prikazao je mogućnosti transformacije u destinacije na primjeru ovog mjesta.

UNWTO