​Hrvatska udruga turizma pozdravlja povećanje kvota za strane radnike

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/181220_hut_fah.jpg

Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja Vladinu odluku o povećanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca u 2019. godini, čime se predviđa nešto više od 15.000 dozvola za turizam i ugostiteljstvo, priopćeno je u četvrtak iz te udruge. Vlada je na sjednici u četvrtak odlučila da se iduće godine može izdati ukupno 65.100 radnih dozvola stranim radnicima, od čega je 15.000 dozvola za produženje već izdano. Najviše dozvola predviđeno je za graditeljstvo, turizam, ugostiteljstvo i promet. U udruzi smatraju da će Vladina odluka pomoći rješavanju problema nedostatka radnika i kvalitetnoj pripremi iduće sezone te ujedno upozoravaju da je sada ključno smanjiti administrativne zapreke korištenju dozvola, jer je to nužno za realizaciju povećanih kvota.

Direktor HUT-a Veljko Ostojić pozdravio je povećanje broja dozvola za strane radnike u turizmu ističući da je to učinjeno znatno ranije nego prošle godine. To turističkom sektoru omogućava pravovremenu pripremu za nadolazeću sezonu, koju će obilježiti borba za svakog gosta, rekao je Ostojić.

U HUT-u smatraju da je preduvjet dugoročnog rješavanja problema nedostatka radne snage u turizmu zajednički pristup donositelja odluka i cijelog sektora. Takav sveobuhvatan pristup važan je, jer je jedino dugoročno rješenje toga problema osiguravanje rasta plaća u turizmu, a za to je nužno poboljšanje ukupnog poslovnog okvira, ističu u HUT-u.

Vlada je na sjednici u četvrtak odlučila da se u idućoj godini ukupno može izdati 65.100 radnih dozvola stranim radnicima, od čega je 15.000 dozvola za produženje već izdano. Najveći broj dozvola iz Vladine odluke o godišnjoj kvoti dozvola za zapošljavanje stranaca za iduću kalendarsku godinu odnosi se na djelatnosti graditeljstva, turizma i ugostiteljstva te prometa zbog najizraženijeg nedostatka radne snage u tim djelatnostima.

Od 50.100 dozvola za boravak i rad njih 41.810 je za novo zapošljavanje, 6.540 je za sezonski rad u turizmu i ugostiteljstvu te poljoprivredi i šumarstvu (do 6 mjeseci), 250 dozvola je u okviru premještanja unutar društva, a 1.500 dozvola je za provedbu strateških investicijskih projekata za koje u ovom trenutku nisu poznata zanimanja potrebna za njihovu provedbu.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić istaknuo je kako se tom odlukom povećavaju kvote za zapošljavanje stranih radnika za 20.331 dozvolu više u odnosu na ovu godinu, od kojih je gotovo 13.000 za sektor turizma i građevine. Time želimo osigurati stabilnost dotoka rade snage gospodarstvu i podupiremo gospodarski rast koji je za iduću godinu procijenjen na 2,9 posto, poručio je Pavić.

"Istodobno radimo na tome da maksimalno aktiviramo domaću radnu snagu, i to prvenstveno kroz kampanje poput 'Zaposli se'. Od trenutačno 147.860 registriranih nezaposlenih na burzi imamo 20.211 otvorenih radnih mjesta", kazao je. Podsjetio je kako je za aktivaciju 147.000 nezaposlenih osigurano 4,5 milijarde kuna. Nezaposlene anketiramo i pozivamo 18. siječnja iduće godine na Dane poslova u turizmu, na kojima ćemo spajati domaću radnu snagu s poslodavcima, a to ćemo raditi i za ostale grane, najavio je Pavić.

Broj odobrenih dozvola za graditeljstvo raste sa 11.755 na 17.800, što je povećanje za oko 6.000 dozvola, turizam raste na 15.611, što je povećanje za 6.681 dozvolu, poljoprivreda i šumarstvo za dodatnih 1483, te ekonomija i trgovina za 2200 dozvola. (Hina/FaH)

Ostale vijesti