​Hrvatska udruga turizma - nova udruga u hrvatskom turizmu

Slika /z_Slike/ilustracije/Veli rat 19.jpg

Hrvatska udruga turizma (HUT) nova je strukovna udruga u Hrvatskoj, koju su osnovale nacionalne udruge hotelijera  UPUHH i kampova KUH zajedno s vodećim turističkim tvrtkama u Hrvatskoj, a bavit će se strateškim pitanjima turističke industrije, izvijestili su u ponedjeljak iz HUT-a. "Najveće udruge hrvatskog turističkog sektora - Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske i Kamping udruženje Hrvatske, zajedno s vodećim turističkim kompanijama koje posluju u Hrvatskoj, osnovali su novu krovnu turističku udrugu pod nazivom Hrvatska udruga turizma", navodi se u priopćenju. HUT će se, kako se ističe, baviti strateškim pitanjima najvažnije hrvatske industrije koja čini 18 posto BDP-a i više od 10 posto zaposlenosti u Hrvatskoj.

Za predsjednika HUT-a izabran je predsjednik uprave hotelske tvrtke Maistra Tomislav Popović, koji u priopćenju poručuje da je cilj udruge daljnji razvoj hrvatskog turizma usmjeriti ka povećanju kvalitete, konkurentnosti, zaposlenosti i ukupnog pozitivnog doprinosa turizma hrvatskom gospodarstvu.

"Nova krovna udruga turističkog sektora otvorena je za objedinjavanje svih zainteresiranih hotelskih i turističkih poduzeća te strukovnih udruga u ugostiteljstvu i turizmu. Želimo ujediniti nastup kako bismo osigurali daljnji razvoj hrvatskog turizma u smjeru povećanja kvalitete, podizanja konkurentnosti, daljnjeg povećanja zaposlenosti i ukupnog pozitivnog doprinosa hrvatskom gospodarstvu. Želimo biti partner institucijama u kreiranju regulative i stvaranju okruženja koje će omogućiti daljnji razvoj turističkog sektora i svih industrija koje su na turizam vezane", istaknuo je Popović.

Iz nove udruge su iznijeli i podatak da njezini osnivači ostvaruju oko 70 posto ukupnog prihoda u sektoru te da je, sukladno Statutu, otvorena za nove članove sa svrhom suradnje i aktivnog kreiranja poslovne budućnosti turističkog sektora.

"Pokrenut je proces službene registracije udruge, nakon čega će biti sazvan upravni odbor koji će imenovati direktora zaduženog za operativno vođenje udruge", zaključuju u priopćenju iz HUT-a, ne navodeći imena vodećih kompanija koje su osnovale udrugu.

Osnivačka skupština HUT-a održana je, kako se neslužbeno doznaje, u Zagrebu prije nekoliko tjedana, kada je navodno i za operativnog direktora izglasan bivši ministar turizma Veljko Ostojić, koji je prije ministarske pozicije radio i u najvećoj hotelskoj kompaniji Valamaru te na drugim mjestima. No, na upit Hine niti on, niti bilo tko iz udruga UPUHH i KUH nisu komentirali takve neslužbene informacije.

Ipak, u hotelijerskim krugovima se o novoj udruzi priča već neko vrijeme, pri čemu se spominje da su je pokrenuli vodeći hotelijeri Maistra, Valamar, Plava laguna i drugi, kao i da će najveća strukovna i hotelijerska udruga UPUHH (Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske) te kampova Kamping udruženje Hrvatske (KUH) nastaviti djelovati i samostalno i nakon registracije nove udruge, za što također nije bilo moguće dobiti službenu potvrdu.

Prema neslužbenim informacijama, nekako baš u vrijeme osnivačke skupštine nove udruge ostavku na mjesto predsjednika UPUHH-a dao je Ronald Korotaj, predsjednik uprave Istraturista, koji posluje u sklopu porečke Plave lagune. Njegove poslove u UPUHH-u je preuzeo potpredsjednik i član izvršnog odbora UPUHH-a Ivica Sabljić, a uskoro se očekuje i izborna skupština koja bi trebala potvrditi njegovu novu poziciju.

Pokušaja objedinjavanja strukovnih udruga u hrvatskom turizmu i njihovog zajedničkog djelovanja prema institucijama, u promociji i drugom, bilo je i ranije u Hrvatskoj, no kako se sada priča da iza nove udruge HUT stoje neke najveće hotelske kuće neki se pitaju hoće li se boriti najviše za njihove ili i interese drugih hotelijera. (Hina)

Ostale vijesti