Hrvatska na turističkom sajmu "Odmori 2014"

Slika /arhiva/ferien-messe-014.JPG

U Beču je u danas otvoren međunarodni turistički sajam "Odmori 2014" (Ferienmesse 2014) na kojem među 700 izlagača iz 70-tak zemalja i Hrvatska predstavlja svoju bogatu turističku ponudu koja bi, prema prvim najavama, i ove godine mogla privući velik broj austrijskih gostiju.

Ferienmesse 2014, sajam za odmor, putovanja i slobodno vrijeme, jedan je od najvećih i najposjećenijih turističkih sajmova u Austriji, na kojem se predstavljaju novi trendovi putovanja.

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) s devet suizlagača predstavlja se tradicionalno na sajmu u okruženju sredozemnih turističkih destinacija, na izložbenom prostoru od 100 četvornih metara.

Štand je dobro posjećen, a u susretima s predstavnicima medija te poslovnim partnerima i turoperatorima predstavljaju se promotivne mogućnosti, izjavio je Hini direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Beču Ranko Vlatković, koji posebno napominje važnost austrijskog tržišta za hrvatski turizam s kontinuiranim rastom turističkog prometa iz Austrije.

"Početkom godine iskazan je velik interes indvidualnih posjetitelja u predstavništvu HTZ u Beču, pogotovo za predsezonu, što posebno veseli", rekao je Vlatković. Dodao je da su svi najveći turoperatori kao što su Terra, Gruber, Springer, Novasol, u svojim novim katalozima posvetili veći broj stranica Hrvatskoj nego proteklih godina.

Sve stručne turističke analize i ankete, pa i sam sajam pokazuju da ove godine Austrijanci žele izdvojiti za godišnji odmor oko 325 eura više nego lani. Austrijanac izdvaja oko 2505 eura za godišnji odmor, što je najviše među europskim gostima.

Vlatković je napomenuo da su Austrijanci česti gosti u Hrvatskoj i u glavnoj, kao i u pred i posezoni, a kroz veliki broj organiziranih skupnih posjeta Hrvatskoj zanimaju se za eno, gastro i kulturnu ponudu, kako na obali tako i u kontinentalnom dijelu.

"Ukoliko destinacije novim programima i događanjima uspiju ponuditi nove projekte, utoliko će se hrvatski turizam na austrijskom tržištu još bolje valorizirati", rekao je Vlatković.

Broj turista iz Austrije koji posjećuju Hrvatsku povećava se iz godine u godinu. Lani je Hrvatsku posjetilo 1.037.839 austrijskih turista, što je povećanje u odnosu na 2013 . za 2,68 posto. Ostvarili su 5.833.551 milijuna noćenja, što je indeksno povećanje od 2,61 posto.

Udjel Austrijanaca na nacionalnoj razini iznosi 7,96 posto i time se Austrijanci nalaze u TOP 3 po broju gostiju, odmah iza njemačkih i slovenskih gostiju.

Vlatković je izrazio optimizam da će se taj trend nastaviti i sezona biti uspješna.

Država partner sajmu u Beču ove godine je Njemačka, a usporedno sa sajmom održava se sajam skupih automobila Autoshow. Organizatori očekuju posjet više od 150.000 posjetitelja.

(Hina)



Pisane vijesti