Hrvatska na 9. Europskom turističkom forumu

Slika /arhiva/101122-etf-f.jpg

Europski je turistički forum po deveti puta, u organizaciji Europske komisije, Belgijskog predsjedanja EU i Malte kao zemlje domaćina, održan 18. i 19. studenoga ove godine u mjestu Mellieha na Malti. Mellieha je ovogodišnja pobjednica natječaja EDEN održanog o temi „Turizam uz vode“, u kojemu je hrvatski pobjednik bio Nin.



Glavna i jedina tema 9. ETF-a bilo je jačanje uloge Europe kao vodeće turističke destinacije. Podlogu za raspravu činila je Komunikacija EK o turizmu od 30. lipnja 2010. („Europa, svjetska turistička destinacija broj jedan - novi politički okvir za turizam u Europi“), temeljem koje je izrađen dokument s dvadeset i jednom mjerom, prijedlozima primjene, predviđenim dionicima svih razina, te vremenskim okvirom u kojemu se planira njihovo izvršenje.



Nakon uvodne plenarne sjednice, tijekom koje su se skupu obratili parlamentarni tajnik Malte nadležan za turizam i belgijska ministrica kulture, medija i turizma, uslijedila su dva panela tijekom kojih su predstavnici raznih razina vlasti zemalja članica, EU parlamenta, međunarodnih organizacija, regija, sindikata, privatnog sektora, komora, turističkih organizacija, obrazovnih i istraživačkih instituta i destinacija – pokušali odgovoriti na pitanja kako svaki pojedini sektor odnosno institucija vide predložene mjere, koliko ih podržavaju i kojima daju prioritet.



Završna plenarna sjednica, na kojoj su govorili potpredsjednik EK Antonio Tajani, predstavnici bivših, sadašnjih i budućih zemalja predsjedatelja, a koji su nadležni za turizam, te premijer Malte Lawrence Gonzi, dala je osnovni smjer za daljnji rad kao i istaknula neke prioritete (ICT, obrazovanje, održivost, novo brendiranje Europe, financiranje).

U ime Ministarstva turizma Republike Hrvatske, kao zemlje kandidatkinje, sudjelovala je Blanka Belošević, načelnica Odjela za međunarodnu suradnju. Osim službene predstavnice zemlje, nsudjelovali su i Milo Sršen, pomoćnik direktora HTZ-a, Vlasta Klarić, savjetnica za turizam pri HGK, te Željko Trezner, direktor UHPA-e s izlaganjem u ime ECTAA-e s temom „Kako Europu učiniti privlačnijom europskim turistima“.

Nakon Plenarne sjednice, drugoga dana ETF-a, održan je tzv. „ministarski summit“, odnosno sastanak na kojem su vođe delegacija imale priliku ukratko predstaviti svoja nacionalna viđenja i prioritete predloženih mjera EK.

Pisane vijesti