Hrvatska među najsigurnijim destinacijama na Mediteranu

Slika /arhiva/Croatia318Brela.jpg

Najtiražniji njemački dnevnik Bild u svom je nedjeljnom izdanju objavio analizu sigurnosti turističkih odredišta prema kojoj Hrvatska spada među najsigurnije zemlje na Mediteranu.

Hrvatska, koja u analizi tiražnog tabloida nije izrijekom spomenuta, na karti svijeta je označena zelenom bojom koja označava sigurna odredišta. Među mediteranskim zemljama, takvu su ocjenu još dobile Francuska, Grčka i Slovenija. Za Nijemce popularna turistička odredišta, Bugarska i Rusija, također su dobile "zeleno svjetlo".

Karta je, kako stoji u popratnom tekstu, sastavljena na osnovu sakupljenih informacija o sigurnosnom stanju iz ministarstava vanjskih poslova Njemačke, Austrije, Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Italija i Španjolska označene su sivom bojom (prijeti opasnost od terorističkih napada) zbog sudjelovanja u ratu u Iraku.

Bild je žutom bojom označio zemlje u kojima ne prijeti opasnost od terorizma, ali zato prijeti povećana opasnost od kriminala. U te zemlje, sudeći po karti, spadaju SCG, BiH i Albanija te europski dio Turske.

U popratnom tekstu dvojica stručnjaka odgovaraju na 15 pitanja vezanih uz pravna i sigurnosna pitanja glede putovanja.

Tako pravnik Kay Rodriguez odgovara na pitanja vezana uz povrat novca onim turistima koji žele odustati od planiranog i već plaćenog putovanja u Egipat dok Rolf Tophoven, voditelj Instituta za istraživanje turizma i sigurnosne politike iz Essena, preporuča boravak u manjim hotelima jer su oni, prema njegovom mišljenju, manje atraktivni za teroriste od velikih hotelskih kompleksa. (Hina)



Pisane vijesti