Hrvatska ima znatan potencijal za rast halal proizvodnje i turizma - kongres

Slika /arhiva/P-H20161102001639.jpg

Tržište halal proizvoda jedno je od najbrže rastućih u svijetu, a Hrvatska ima značajan potencijal za razvitak halal proizvodnje i turizma, istaknuto je na najvećem ovogodišnjem kongresu o halal tržištu - World Halal Day Croatia 2016., koji je danas počeo u Opatiji. Kongres je otvorila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, kazavši da cijeni suradnju s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj, da je zajednički učinjeno puno na promicanju gospodarstva, kao i da je puno učinjeno kako bi se pomoglo razumijevanju islama i nestanku ksenofobije zbog nepoznavanja i nerazumijevanja

Halal-standard i Centar za certificiranje halal-kvalitete ustanovljeni su u Hrvatskoj 2010. godine, ali tradicija poštivanja i čuvanja vjerskih i kulturnih zasada islama traje mnogo duže, a osobito zadnjih sto godina, otkako je u Hrvatskoj islam priznat kao službena religija, rekla je Grabar-Kitarović.

U šest godina halal standard i certificiranje u domaćim su gospodarskim krugovima postali priznato i poznato jamstvo trajne i dodatne vrijednosti, s potencijalom da poslovanje u skladu s islamskim propisima postane važnim dijelom hrvatskog izvoznog gospodarstva, kazala je naglasivši da se svjetsko halal tržište prošlih nekoliko godina razvija po stopama višim od 30 posto.

Predsjednica je je naglasila da su certificirani hoteli, restorani i agencije učinili Hrvatsku jednom od poželjnijih svjetskih halal destinacija te da je uvjerena kako će Islamska zajednica u Hrvatskoj i nadalje hrvatskim tvrtkama olakšavati pristup novim tržištima i nastaviti pridonositi boljem razumijevanju islamskog svijeta i Europe.

Smatra da se kongres može promatrati i kao priznanje hrvatskom iskustvu zajedničkog života kršćanske većine i muslimanske manjine zajedno s drugim vjerama te da to može biti dragocjeno cijeloj Europi u uspostavljanju međuvjerskog dijaloga. Naglasila je da to iskustvo pokazuje da integracija nije jednosmjeran proces prilagodbe manjine većini već proces međusobnog upoznavanja, razumijevanja i prihvaćanja te da u konačnici to znači podizanje kvalitete života za sve državljane, pa i za turiste.

Jedno od najbrže rastućih svjetskih tržišta

Tržište halal proizvoda u svijetu vrijedno je oko dvije tisuće milijardi američkih dolara na godišnjoj razini i jedno je od najbrže rastućih u svijetu, istaknuto je na skupu. U Hrvatskoj se, kako je rečeno, proizvodi oko 2.500 halal proizvoda, a da potražnja raste. Čulo se da bi halal tržište do 2021. moglo doseći vrijednost veću od tri tri tisuće milijardi američkih dolara na godišnjoj razini, ali i da je potrebno uspostaviti sustav za ujednačavanje različitih halal certifikata.

Voditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić rekao je da  je riječ o velikom tržištu te da halal hranu, zbog velike kvalitete i dodatnih provjera, ne konzumiraju samo muslimani kao i da zadnja dva destljeća halal industrija utječe na rast i razvoj prehrambene industrije u svijetu. Po njegovim riječima, u Hrvatskoj halal certifikat imaju 64 proizvođača, 15 hotela, 10 restorana i 7 turističkih agencija, a to Hrvatsku pozicioniora kao regionalnog lidera u proizvodnji halal hrane te europskog lidera u razvoju halal turizma.

Dugonjić je iskazao zadovoljstvo što se skup održava u godini obilježavanja 100 godina institucionalnog priznanja islama u Hrvatskoj kazavši da je to priznanje doprinijelo daljnjem razvoju Islamske zajednice, a time i boljoj mogućnosti razvoja halal standarda i certificiranja. 

Registracija halal standarda u Hrvatskom zavodu za norme obavljena je 2010., a time je Hrvatska svrstana među rijetke zemlje na svijetu koje imaju sustavno uređeno halal certificiranje. Izrazio je zahvalnost što je potpisan aneks ugovora Islamske zajednice s hrvatskom Vladom, kojim je uređen pojam halala, čime se doprinosi jačanju hrvatskog gospodarstva. Dugonjić je još rekao da je sa željom stvaranja jedinstvenog vizualnog identiteta osmišljen brend Croatia Halal Friendly kojim se želi dodatno ojačati konkurentnost hrvatskih proizvoda i usluga na međunarodnim tržištima.

Muftija za Hrvatsku Aziz ef. Asanović rekao je da je riječ o najvećem događaju u svijetu na halal pozornici, u Hrvatskoj najvećem gospodarskom internacionalnom događaju, da je sve učinjeno da skup uspije te da i to govori o spremnosti Hrvatske da bude pouzdan partner.

Na kongresu sudjeluju direktor globalne halal konzultantske tvrtke sa sjedištem u Singapuru 'United World Halal Development' Mohammed Jinna, državni ministar Ujedinjenih Arapskih Emirata Rashid Ahmad bin Fahad, predsjednik Obrtničke komore Irana Ali Fazeli, predstavnici Ministarstva gospodarstva Republike Turske i drugi.

Na trodnevnom skupu sudjeluje oko 40 stručnjaka i 20 izlagača iz više od 30 zemalja, a organizirali su ga Centar za certificiranje halal kvalitete i Islamska zajednica u Hrvatskoj. World Halal Day jedinstven je događaj o trendovima i potencijalima halal tržišta u različitim gospodarskim granama uključujući halal turizam, islamsko bankarstvo i financije, halal kozmetiku i farmaciju.

Prvi dan kongresa posvećen je temi halal tržišta, a sljedeća dva dana bit će riječi o halal turizmu, islamskom bankarstvu i financijama. Sudionici kongresa upoznat će se s prilikama poslovanja na tržištima Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Irana i drugih zemalja. (Hina/FaH) 



Stranica