Hrvatska ima veliki potencijal u turizmu

Slika /arhiva/wienn01418.jpg

Hrvatska ima veliki potencijal u turizmu, rekao je austrijski ministar gospodarstva i rada Martin Bartenstein na konferenciji za novinare povodom europskog skupa o turizmu održanog u ponedjeljak i utorak u Beču.

Konferencija "Turizam i kultura - ključ razvitka i zapošljavanja u Europi"  okupila je ministre turizma zemalja Europske unije i EFTA-e, pristupajućih zemalja i zemalja kandidata, Bugarske, Rumunjske, Hrvatske i Turske, država zapadnog Balkana, predstavnike europskih i međunarodnih organizacija te svjetske turističke organizacije. 

"Dalmatinska obala je divna", rekao je Bartenstein i dodao da će, kada Hrvatska uđe u Europsku uniju, dalmatinska obala ponuditi veliku europsku budućnost glede razvoja turizma.

Hrvatska, koja na turističkom planu zaista ima što ponuditi, mora pratiti turističke trendove, te se priključiti mjerama i novim tehnologijama koje su sve više prisutne u turističkom poslovanju kako bi ostvarila planirane rezultate, kazao je Zdenko Mičić, državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka koji na toj konferenciji vodi hrvatsko izaslanstvo.

Hrvatska je od kraja prošle godine predsjedateljica Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije, s mandatom na dvije godine.

Potpredsjednik Europske komisije i europski povjerenik za poduzetništvo i industriju Guenther Verheugen kazao je da "Hrvatska glede razvoja turizma postiže velike uspjehe", naglašavajući da turisti u Hrvatskoj prošle godine nisu bili samo iz Njemačke ili drugih zapadnoeuropskih država nego gotovo polovica iz novih članica Europske unije, na primjer Češke, Mađarske, Slovačke i Poljske. To je tajna uspjeha i to je pridonijelo hrvatskom turističkom uspjehu, naglasio je.

Verheugen je također rekao da se, srednjoročno gledano, i u baltičkim zemljama očekuje turistički rast.

Turizam je jako važna gospodarska grana, a jačanje i investiranje u turizam doprinosi razvitku i zapošljavanju, naglašeno je na konferenciji koja je prigoda za sagledavanje inovativnog i koordiniranog pristupa razvitku turizma i zapošljavanja, te nove europske politike na tom području, rekao je ministar Bartenstein. 

"Turizam je jedno od najvažnijih, najdinamičnijih i najatraktivnijih gospodarskih područja i postaje sve više pokretač razvitka i zapošljavanja", rekao je.

Organizator konferencije je austrijsko predsjedništvo EU u suradnji sa Finskom i Europskom komisijom.(Hina)  

Bruxelles, 21. ožujka 2006. - Europska komisija predložila novu turističku strategiju



Pisane vijesti