Hrvatska ima dobru turističku sezonu i čini sve da se ona nastavi

Slika /AAA_2020_MINTIS/fotke/HN20200820689393.jpg

Hrvatska ove godine unatoč svemu ima dobru turističku sezonu i čini sve da se ona nastavi i u idućem razdoblju, uključujući i stalnu komunikaciju s partnerima na stranim tržištima oko sigurnosti boravka i epidemiološkoj situaciji, poručila je sa sjednice Vlade ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

"Iako su za ovu turističku godinu zbog pandemije Covida-19 projekcije ukazivale na pad turističkog prometa do 70 posto, ipak su zabilježeni bolji rezultati te je do sredine kolovoza ukupno ostvareno 52 posto lanjskih noćenja, pri čemu treba naglasiti da u tri mjeseca, ožujak, travanj i svibanj, pa i početak lipnja nije bilo prometa", kazala je ministrica.

Iznoseći analizu turističkog prometa koji je od otvaranja granica u EU do sada stalno rastao, napomenula je da je u srpnju ostvareno 62 posto lanjskih noćenja, a do sada u kolovozu 69 posto. 

Od početka ove godine u Hrvatskoj je bilo 6,2 milijuna turista i 41,6 milijuna noćenja, a trenutno je u Hrvatskoj oko 700 tisuća turista, među kojima uz domaće turiste najviše stranih iz Njemačke (177 tisuća), Slovenije (80 tisuća), Poljske (73 tisuće), Češke (54 tisuće) i Italije (32 tisuće), iznijela je ministrica.

Od otvaranja granica prosječno je dnevno u zemlji bilo 675 tisuća turista, s maksimumom u prvom tjednu kolovoza od njih 850 tisuća u jednom danu.

Brnjac je ponovila je da su najbolji turistički rezultati u Istri, Kvarneru, a potom i u drugim jadranskim županijama, a među destinacijama najviše je turista i dalje u Rovinju, potom Crikvenici, Poreču, Umagu i na Viru.

Među smještajnim objektima najbolje rezultate su ostvarili, kako je kazala, OPG-ovi i kuće za odmor, koje dosežu do 80 posto lanjskog prometa, te nautika, odnosno marine koje su na oko 70 posto, a charter na više od 60 posto lanjskog prometa, i sve to zahvaljujući njihovoj ponudi s mogućnosti izdvojenosti.

"U Hrvatsku je ove godine uplovio i rekordan broj mega jahti, 200-ak, a zahvaljujući dobroj pripremljenosti i prilagodljivosti odlične rezultate ostvaruju i hoteli i kampovi, posebice do sada u kolovozu kada bilježe više od 55 posto noćenja u odnosu na isto vrijeme prošle godine, s trenutnom iskorištenosti kapaciteta u prosjeku između 70 i 80 posto", naglasila je ministrica Brnjac.

Taj uspjeh ocijenila je rezultatom "uspješnog brendiranja Hrvatske kao sigurne destinacije, što znači i zajednički uspjeh kolega u vladi i nacionalnog stožera, i ništa nije bilo prepušteno slučaju".

Ponovila je i da se stalno komunicira sa svim nadležnim tijelima u inozemstvu te da se prate sva kretanja u zemljama odakle nam dolaze turisti.

"Vjerujem da će naši međunarodni partneri prepoznati naše mjere i aktivnosti i uzeti u obzir pri donošenju svojih odluka, a Hrvatska će nastaviti činiti sve kako bi mjerodavne inozemne institucije imale točne i precizne informacije na temelju kojih donose odluke o uvrštenju zemalja na liste i popise sigurnih zemalja", poručila je Brnjac.

Za Ministarstvo turizma i sporta zaključno je kazala da u suradnji sa svim dionicima u sektoru turizma nastavlja intenzivno raditi na produljenju sezone, sigurnosti boravka turista u zemlji te ostalim mjerama za ostvarivanje što uspješnije turističke godine.
(Hina/FaH)

Pisane vijesti