Hoteli se za blagdane i doček prilagodili mjerama i preporukama

Slika /AAA_2020_MINTIS/logos/ngodina.jpg

​Hotelijeri su dodatno ograničili kapacitete, a u hotelima koji će raditi za božićne blagdane i doček nove godine sve je prilagođeno protuepidemijskim mjerama i preporukama, poručuju iz hotelijerske udruge UPUHH.

"Trenutno je teško procijeniti razinu potražnje domaćih turista za hotelima i kampovima u blagdansko vrijeme, s obzirom na zabranu napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Hrvatskoj. Slično je i sa stranim turistima zbog ograničenja kretanja i putovanja koja su na snazi na glavnim emitivnim tržištima i režima prelaska granica", kazao je za Hinu direktor UPUHH-a (Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske) Bernard Zenzerović.

Kaže da unatoč tome postoji određeni interes za boravkom u hotelima za blagdane, posebno u odredištima gdje su hoteli tradicionalno otvoreni za božićne i novogodišnje blagdane.

"Važeće odluke sigurno će utjecati na broj otvorenih hotela i kampova i u idućih nekoliko tjedana. Hotelijeri su tijekom ove godine već pokazali da se odgovorno ponašaju te ni u jednom komercijalnom objektu nije bilo žarišta zaraze. Bitno je da se preporuke epidemiologa i stožera poštuju, jer ozbiljnog turističkog prometa neće biti bez značajnog poboljšanja trenutne epidemiološke situacije", kaže Zenzerović.

Iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) doznaje se pak da se krajem ovog, predbožićnog tjedna, a po podacima iz sustava eVisitor, turistički promet u Hrvatskoj ostvarivao u oko 200 hotela, oko 20 kampova te u više od 1.600 objekata u domaćinstvu.

"To su objekti koji trenutno ugošćuju barem jednog turista, a prema najavama pojedini smještajni objekti planiraju raditi za blagdane, tijekom kojih se očekuje više domaćih nego stranih turista. Ipak, zbog cijele situacije promet jest i bit će smanjen u usporedbi s prethodnim godinama", kažu iz HTZ-a.

Dodaju da su za blagdane turisti tražili, a neki i puno ranije rezervirali smještaj u hotelima, i većim i malim obiteljskim, kao i kuće u prirodi i apartmane, odnosno objekte koji zadovoljavaju propisane epidemiološke mjere i nude osamu, poput kuća za odmor u Istri, na Kvarneru, u Gorskom kotaru, Lici, na Plitvicama i slično.

Dosta su se za blagdane, prema informacijama iz nekih agencija koje se bave iznajmljivanjem luksuznog privatnog smještaja, tražile i vile te kuće za odmor na udaljenijim lokacijama od gradova u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a očekuje se da će se rezervirano moći i ostvariti. (Hina)

Pisane vijesti