HOK podržava rasterećenje obrtnika, ali ne i stopu PDV-a u ugostiteljstvu

Slika /arhiva/HOK_logo-w.JPG

Hrvatska obrtnička komora (HOK) podržava dio porezne reforme koji se odnosi na rasterećenje obrtnika, ali ne podržava selektivnu stopu PDV-a u ugostiteljstvu, izvijestili su u petak iz HOK-a.

HOK je podržao poreznu reformu u dijelu u kojem izmjene zakona mogu doprinijeti rasterećenju obrtnika te povećanju konkurentnosti u poslovanju, no mora iskazati nezadovoljstvo činjenicom da nisu usvojene primjedbe kojima je cilj bio zaštititi interese obrtnika kao najmanjih gospodarskih subjekata, konkretno ugostitelja, kaže predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Iz HOK-a navode kako je najveći udar na ugostitelje, kojima se stopa PDV-a podiže s 13 na 25 posto, a da situacija bude još gora, takva promjena selektivno je predložena samo za dio ugostiteljstva što najmanje ugostitelje dovodi u nejednak položaj.

Tako se favoriziraju veliki hoteli i slični ugostiteljski objekti koji pružaju usluge smještaja, jer ostaju pod primjenom stope od 13 posto i to ne samo za smještaj, nego i usluge prehrane vezane uz smještaj (noćenje s doručkom, polupansion i pansion), dok restorani i ostali ugostiteljski objekti s djelatnošću posluživanja hane i pića dolaze pod primjenu stope PDV-a od 25 posto samo zato što ne nude i ležaj, napominju iz HOK-a.

Dodaju i kako se postavlja pitanje temelja razlikovanja poreznog statusa istovrsne usluge, tj. pripremanja i usluživanja hrane kod različitih obrtnika i poduzetnika u istoj djelatnosti ugostiteljstva.

Iz HOK-a ističu kako Ustav određuje da država ima zadatak poticati gospodarski napredak i socijalno blagostanje te brinuti o gospodarskom razvitku svih krajeva te ocjenjuju da to kroz predloženo razlikovanje ugostitelja postaje upitno.

Podilaženjem jednoj kategoriji nauštrb druge direktno se gazi i EU-ova preporuka "Think small first" po kojoj mali poduzetnici moraju biti na prvom mjestu, poručuju iz HOK-a.

Navode i kako je još veće i važnije pitanje ustavnosti odredbe o različitim stopama PDV-a, s obzirom da Ustav nalaže državi da svim poduzetnicima osigura jednak pravni položaj na tržištu, "a to u slučaju ugostitelja koji pružaju istovrsnu uslugu koja će na različit način biti oporezivana sasvim sigurno nije slučaj".

Stoga će HOK, kako najavljuje, i nadalje predlagati izmjene i poboljšanja u poreznoj reformi i zalagati se za interese svojih članova i kreiranje takve reforme kojom bi se doista rasteretilo gospodarstvo i obrtništvo i olakšalo njihovo poslovanje i razvoj. (Hina)



Pisane vijesti