HGSS-u nagrada Europskog parlamenta

Slika /arhiva/P-FAH-H3274236-hgss.jpg

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) jedan je od laureata nagrade "Europski građanin" koju godišnje dodjeljuje Europski parlament, priopćeno je iz predstavništva EP u Zagrebu u petak.

Hrvatska gorska služba spašavanja jedan je od 47 dobitnika nagrade "Europski građanin" za 2015. godinu. Europski parlament od 2008. svake godine dodjeljuje tu nagradu koja služi kao priznanje za iznimna postignuća za promicanje boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica ili olakšavanje prekogranične ili transnacionalne suradnje unutar Europske unije.

Dobitnicima će biti dodijeljene prigodne medalje u matičnim državama te će potom biti pozvani na zajedničku svečanost u Bruxellesu 14. i 15. listopada ove godine.

Hrvatsku gorsku službu spašavanja (HGSS) je za nagradu "Europski građanin" nominirao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, a s time su se složili i ostali hrvatski zastupnici.

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) osnovana je 1950. godine kao interna služba Hrvatskog planinarskog saveza i danas je prerasla u službu javnog karaktera koja se brine o sigurnosti građana 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Neprofitna je udruga koja okuplja oko 800 članova - volontera organiziranih u 24 stanice i koja sudjeluje i u prekograničnim spasilačkim akcijama s međunarodnim partnerima.

Dobitnike je 3. lipnja izabrao Odbor za nagradu Europskog parlamenta, kojim je predsjedala potpredsjednica EP-a Sylvie Guillaume (S&D, Francuska).

(Hina) 



Pisane vijesti