HGK Turističko vijeće o dosadašnjim rezultatima sezone

Slika /arhiva/hgk-logo-ww.jpg

Dosadašnji rezultati turističkih kretanja ukazuju na to da je ova sezona izrazito kontradiktorna, od negativnih utjecaja uvođenja novog viznog režima ulaskom Hrvatske u EU te fiskalizacije u jeku sezone, do pozitivnih utjecaja snižene stope PDV-a za ugostiteljske usluge i podizanja razine paušalnog iznosa za privatne iznajmljivače, što je omogućilo temeljitiju evidenciju gostiju.

Zaključak je to s ovotjedne sjednice Turističkog poslovnog vijeća Hrvatske gospodarske komore (HGK) o čemu su danas izvijestili iz HGK.

Vijeće je zaključilo i da ovogodišnju turističku sezonu obilježavaju nešto slabiji poslovni pokazatelji te da se minus zabilježen u lipnju i srpnju neće moći u cijelosti nadoknaditi do kraja godine.

Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić kazao je, kako prenose iz HGK, da se do kraja ove godine očekuje pad u dolascima turista do 2 posto u odnosu na prošlu godinu, ali i rast u prihodima do 3 posto.

Predstavljajući rezultate za prvih šest mjeseci, članovi Vijeća su istaknuli da se razlikuju na regionalnoj razini, pa je tako primjerice Dubrovnik zabilježio porast fizičkog turističkog prometa, kao i cijela Dalmacija, dok je u Istri bio pad.

Za Dubrovnik je istaknuto i da su hotelijeri tek neznatno 'rasli', za oko 1 posto, dok je privatni smještaj zabilježio rast od čak 37 posto u odnosu na prošlu godinu.

U tom je gradu zabilježen i 30 postotni pad s ruskog tržišta kao posljedica uvođenja viza, uz napomenu da je prošlih godina s tog tržišta ostvaren znatan porast dolazaka turista.

Načelnica iz Porezne uprave Renata Kalčić odgovarajući na pitanja oko aktualne problematike turističkih agencija i ostalih turističkih subjekata naglasila je da su u pripremi upute za poseban postupak oporezivanja putničkih agencija te da će način oporezivanja biti pojašnjen na konkretnim primjerima iz prakse. Kazala je i da su pri regionalnim područnim uredima Porezne uprave osnovani timovi educiranih savjetnika koji su na raspolaganju tvrtkama za odgovore na sva pitanja. (Hina)



Pisane vijesti