HGK: Potencijal zdravstvenog turizma neupitan

Slika /arhiva/grbhgk100.gif

Potencijal razvoja hrvatskog zdravstvenog turizma je neupitan, ima niz komparativnih prednosti poput očuvanih prirodnih resursa, stručnog kadra i konkurentnih cijena, no za jačanje tog vida turističkog proizvoda nužna je rekonstrukcija postojećih kapaciteta ili izgradnja novih, profiliranje zdravstveno-turističke ponude, specijalizacija destinacije, kontinuirana edukacija kadrova, rečeno je na današnjoj konferenciji o zdravstvenom turizmu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i stručne revije Ugostiteljstvo i turizam.

Neda Telišman Košuta iz Instituta za turizam kazala je da iako je potencijal zdravstvenog turizma neupitan izloženi smo velikoj konkurenciji zemalja u okruženju kao što su Austrija, Slovenija i Mađarska koje spadaju u lidere u tom vidu turizma.
Razvoj zdravstvenog turizma, kazala je, počiva na nizu faktora uspjeha, kao što su stručnost osoblja, inovacije u ponudi, suvremena oprema, primjena zelenih koncepata, ambijent, odnosno, može se reći da uspješnost ovisi o kompatibilnosti cjelokupne destinacije.

Istaknula je kako zdravstveni turizam može pridonijeti produljenju sezone jer se radi o proizvodu koji se može prodavati tijekom čitave godine, a srednja Hrvatska i Kvarner su regije koje mogu tražiti brendiranje na zdravstveno-turističkoj ponudi.
Direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić Jurić kazala je kako Hrvatska posjeduje iznimne, ali nažalost i nedovoljno iskorištene lječilišne resurse. Tako je navela primjer susjedne Slovenije u kojoj 15-tak termi realizira tri milijuna noćenja i oko 200 milijuna eura prihoda.

U Hrvatskoj pak od ukupno 12 milijuna noćenja i 7 milijardi eura prihoda, lječilišta realiziraju svega 200 tisuća noćenja i 600 tisuća eura prihoda. No, Krešić Jurić ističe kako većini naših lječilišta tek predstoje znajačni investicijski ciklusi u čemu bi trebali iskoristiti mogućnosti koje pružaju EU fondovi.

Kazala je medicinski turizam najbrže rastući segment u kojem smo cjenovno vrlo konkurentni, pogotovo kad uđemo u EU, a najveći potencijal imaju stomatologija, plastična kirurgija, ortopedija, fizioterapija te 'produženi boravak' stranih gostiju starije dobi.

I pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić i savjetnik ministra zdravlja za strateško planiranje Dario Sambunjak smatraju kako je zdravstveni turizam područje s velikim potencijalom rasta i razvoja, može riješiti pitanje sezonalnosti i omogućiti dulju sezonu na Jadranu, a na kontinentu se pozicionirati kako značajna destinacija. (Hina)



Pisane vijesti