HFHS povodom 60 godina rada: Hosteli su hit u Hrvatskoj

Slika /arhiva/HFHS-hostelling_Ll.jpg

Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) sutra će svečano obilježiti 60 godina rada tijekom kojih se zalagao za komunikaciju s mladima, razvoj, promociju i organizaciju putovanja mladih po Hrvatskoj i u inozemstvo postavši nezaobilazan i jedan od vodećih činitelja omladinskog turizma i hostelinga u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

Istaknuli su to čelnici HFHS-a na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su najavili sutrašnju proslavu u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici čiji su pokrovitelji hrvatski predsjednik Ivo Josipović i ministarstva turizma te socijalne politike i mladih.

U sklopu proslave HFHS će dodijeliti medalje omladinskog turizma istaknutim osobama koje su svojim radom te suradnjom sa Savezom pridonijele razvoju i promociji omladinskog turizma u Hrvatskoj.

Ono čime se HFHS bavio svih godina, a u čemu je i danas lider u hrvatskom turizmu je hosteling odnosno upravljanje hostelima kao specifičnim i cijenom pristupačnim smještajnim objektima za mlade putnike.

Danas upravljaju sa svojih sedam hostela i s još pet pridruženih, u kojima godišnje oko 60 tisuća mladih ostvaruje oko 100 tisuća noćenja, ali i poraste gotovo svake godine koji se kreću od 8 do i više od 10 posto.

Naglasivši da trendovi na tržištu pokazuju da je omladinski turizam pa i hosteling najpropulzivniji dio i hit u hrvatskom turizmu, direktor HFHS-a Tihomir Plejić to je objasnio velikim rastom broja objekata u zadnjih deset godina, ali i sve većom potražnjom iz cijelog svijeta.

Krajem 2001. u Hrvatskoj je bilo 14 hostela sa oko 2600 kreveta, dok ih je krajem 2012. bilo 83 sa više od 7000 kreveta, a i dalje se otvaraju i grade, jer su poduzetnici očito, po ocjeni Plejića, shvatili da uz relativno malo ulaganja mogu otvoriti takve objekte te ostvarivati solidne prihode.

Napomenuo je da svaki novi krevet za mlade u ovoj državi smatraju poželjnim i dobrodošlim, ali i upozorio na problem nelojalne konkurencije jer dosta objekata nemaju kategorizaciju hostela nego apartmana, a prodaju se i promoviraju kao hosteli.

Stoga će HFHS u suradnji s Državnim inspektoratom i drugim državnim institucijama nastojati uvesti više reda na tržište, jer hostel nije samo smještaj nego i prostor u kojem se mladima moraju ponuditi i drugi, posebno edukativni sadržaji.

S obzirom na visoke standarde i certifikate kvalitete koje imaju njihovi hosteli u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta planiraju i jače aktivnosti na organiziranju osnovno školskih ekskurzija po Hrvatskoj sa smještajem u njihovim objektima. Time bi se, po riječima predsjednika HFHS-a Marijana Polašeka, učenici bolje upoznali sa svojom zemljom, ali i sa mladima iz stranih zemalja sa svih strana svijeta čije grupe i individualni turisti u hostelima HFHS-a čine više od 80 posto ukupnih dolazaka. (Hina)



Pisane vijesti