HFHS: 60 godina razvoja hostelinga i turizma mladih

Slika /arhiva/HFHS-hostelling_Ll.jpg

Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS), jedan od najstarijih strukovnih saveza u Hrvatskoj, krajem ovog mjeseca obilježit će 60 godina postojanja u kojima je kontinuirano radio na razvoju i promociji hostelinga i turizma mladih u Hrvatskoj i tijekom kojih je kroz njihove objekte i programe prošlo 3,6 milijuna mladih ostvarivši više od 60 milijuna noćenja.

Uz 60. rođendan, HFHS ove godine obilježava još dvije važne obljetnice - 100 godina od prvog organiziranog putovanja mladih u Hrvatskoj i 80 godina prvog hostela u Hrvatskoj, u Dubrovniku, kojim i danas upravlja i koji je jedan od cjenjenijih i nagrađivanijih hostela u Europi.

Direktor i glavni tajnik HFHS-a Tihomir Plejić i Dražen Gečević podsjećaju da je HFHS nastao 1950-ih kao izraz težnje mladih za putovanjima po Hrvatskoj i inozemstvu.

Kao i prije 1990-ih i u samostalnoj su Hrvatskoj svojim članovima, kojih je sada individualnih oko pet tisuća, nastavili nuditi brojne popuste pri putovanjima u zemlji i inozemstvu, što je dijelom i rezultat članstva HFHS-a u međunarodnim strukovnim asocijacijama.

HFHS je i prva nevladina organizacija iz Hrvatske koja je primljena u punopravno članstvo neke svjetske organizacije, 1992. u Međunarodnu federaciju omladinskih hostela (International Youth Hostel Federation, poznatiji i kao Hostelling International), a nametnula se i kao vodeća hosteling organizacija jugoistočne Europe, ističu Plejić i Gečević u razgovoru za Hinu.

Važnim označavaju i socijalnu uloga HFHS-a i hostela kojim upravljaju, a koja se odlikuje organiziranjem ne samo putovanja mladih nego i raznih programa za mlade, od susreta i edukacije do animacije.

Tijekom Domovinskog rata u njihovim su objektima bili policijski i vojni stožeri, poslije su zbrinjavani i prognanici, da bi se od 1996. HFHS 'vratio' turizmu obnovivši hostel u Dubrovniku, što je ujedno bio i prvi turistički objekt koji se u tom gradu obnovio nakon rata.

Za poslovanje je važno i što je HFHS u svom vlasništvu uspio zadržati sve svoje objekte koje su od kraja 1990-ih do danas gotovo sve rekonstruirali podigavši kvalitetu smještaja i drugih usluga za što su dobili i međunarodne certifikate.

Danas upravljaju sa svojih šest velikih hostela (u Puli, Rijeci, Velom Lošinju, Zadru, Dubrovniku i Zagrebu) te sa još pet pridruženih hostela u kojima je ukupno više od tisuću kreveta, imaju godišnje oko 60 tisuća turista i ostvaruju oko 100 tisuća noćenja.

Svake godine bilježe i poraste fizičkog prometa koji bi, s obzirom na sve veću potražnju mladih iz svijeta, bili i veći da imaju više kapaciteta, ali na tome rade te do 2020. planiraju otvoriti još nekoliko velikih hostela po cijeloj Hrvatskoj.

Među prvima bi se mogli otvoriti u Osijeku (u Tvrđi) te na Plitvičkim jezerima, gdje će graditi potpuno novi objekt, za što su već dobili podršku Ministarstva turizma i lokalne zajednice i za što će ove i iduće godine aplicirati i na fondove EU-a.

Plejić ističe i da je u zadnjih sedam godina HFHS u svoje objekte i ponudu uložio 25 milijuna kuna, od čega je samo 9 milijuna kuna kreditnih sredstava, dok je ostalo reinvestirano iz poslovanja.

HFHS funkcionira kao udruga građana i gotovo u cijelosti se financira samostalno obavljanjem turističke djelatnosti, a iz prometa kojeg godišnje ostvaruju njihovi hosteli i programi putovanja (u prosjeku oko 2 milijuna eura) financiraju održavanje, obnovu, plaće zaposlenih i drugo u hostelima. (Hina)



Pisane vijesti