HEP - pet novih ELEN punionica u Dalmaciji

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/190719_hep_fah.jpg

​Hrvatska elektroprivreda (HEP) ovoga je tjedna postavila pet novih punionica za električna vozila na turističkim punktovima u Dalmaciji - u Pločama, Starom Gradu, Jelsi, Makarskoj i Drveniku-Gradcu, izvijestili su u petak iz HEP-a.

Kako se navodi u priopćenju, HEP je danas završio aktualni ciklus postavljanja punionica za električna vozila na turističkim punktovima u Dalmaciji. Turistima kojima je HEP prije desetak dana omogućio putovanje električnim automobilima od granice do mora, od ovoga je tjedna na raspolaganju pet nove ELEN punionica u gradovima na hrvatskoj obali i otocima.

Pet novih HEP-ovih punionica nadopunjuje postojeću mrežu ELEN punionica u gradovima i na autocestama te se tako ostvaruju uvjeti za daljnji razvoj hrvatskog turizma, odnosno sve brojniji vlasnici električnih automobila iz europskih zemalja mogu nesmetano doći do ovdašnjih turističkih destinacija, ističu iz HEP-a. 

HEP je, naime, 10. srpnja pustio u rad prvih 16 od predviđenih 57 punionica za električna vozila na autocestama i točkama ulaska/izlaska na autoceste. Time je po prvi puta vlasnicima električnih automobila omogućena vožnja od granice sa Slovenijom i Mađarskom do Jadranskog mora, a Republici Hrvatskoj priključak na mrežu punionica za električna vozila na Transeuropskoj prometnoj mreži (TEN-T).

Punionica u Drveniku (Gradcu), snage 2 x 22 kilovata (kW), kao i brze ELEN punionice u Pločama, Makarskoj i Jelsi, snage 50 kW, postavljene su u sklopu projekta bigEVdata, sufinanciranog sredstvima Europske unije, u sklopu kojeg će se postaviti 42 punionice na lokacijama diljem Hrvatske. HEP-ovu ELEN mrežu upotpunjuje punionica u Starom Gradu, snage 50 kW. Sve punionice omogućuju istovremeno punjenje dvaju vozila te posjeduju sva tri standardizirana priključka kako bi ih mogli koristiti svi dostupni, ali i nadolazeći tipovi električnih vozila na tržištu, napominju iz HEP-a.

Punjenje na ELEN punionicama zasada je, u razvojnoj fazi, besplatno te ga je moguće obaviti korištenjem bilo koje standardizirane beskontaktne kartice. HEP je do sada širom Hrvatske pustio u pogon više od 80 javnih ELEN punionica. Završetkom u ovom trenutku aktivnih projekata, HEP-ova će mreža, zajedno s već instaliranim punionicama imati više od stotinu punionica, najavljuju iz HEP-a. (Hina/FaH)

Ostale vijesti