Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji više od 1,2 mln kuna za razvoj turizma

Slika /arhiva/080902-zgb00.jpg

Ministar turizma Damir Bajs danas je potpisivao ugovore o bespovratnim potporama za razvojne turističke projekte u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji u nazočnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. Ministarstvo turizma će u Gradu Zagrebu sa 450 tisuća kuna i u Zagrebačkoj županiji s 809 tisuća kuna bespovratnih sredstava poduprijeti 11, odnosno 27 projekata temeljem programa "Baština u turizmu", "Izvorni suvenir" i "Tematski putovi". Riječ je o potporama koje Ministarstvo već niz godina dodjeljuje za razvoj raznolikih oblika turističke ponude, posebno u nedovoljno turistički razvijenim područjima u unutrašnjosti zemlje. Ukupno je ove godine za tu namjenu predviđeno 15 milijuna kuna, za sve županije.

Ministar turizma Damir Bajs danas je potpisivao ugovore o bespovratnim potporama za razvojne turističke projekte u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji u nazočnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića.

Ministarstvo turizma će u Gradu Zagrebu sa 450 tisuća kuna i u Zagrebačkoj županiji s 809 tisuća kuna bespovratnih sredstava poduprijeti 11, odnosno 27 projekata temeljem programa "Baština u turizmu", "Izvorni suvenir" i "Tematski putovi".

Riječ je o potporama koje Ministarstvo već niz godina dodjeljuje za razvoj raznolikih oblika turističke ponude, posebno u nedovoljno turistički razvijenim područjima u unutrašnjosti zemlje. Ukupno je ove godine za tu namjenu predviđeno 15 milijuna kuna, za sve županije.

Dodjelom ovih potpora želimo postići da turizam traje cijelu godinu i u cijeloj Hrvatskoj, a to u konačnici vodi ne samo poboljšanju turističke konkurentnosti Hrvatske, nego i povećanju prihoda od turizma, naglasio je ministar Bajs, dodavši kako se ovogodišnja turistička sezona odvijala u okviru očekivanih predviđanja s porastima od 2 do 3 posto u dolascima i noćenjima te i više od planiranih 5 posto u prihodima.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija iz godine u godinu ostvaruju sve bolje turističke rezultate, ali ipak još ima dosta prostora i neiskorištenih potencijala za razvoj kvalitetnog turizma što je moguće jedino uz partnerski odnos turističkog i drugog gospodarstva, županijskih, gradskih i drugih lokalnih vlasti te pojedinih ministarstva, naglasio je ministar Bajs.

Zagrebački gradonačelnik Bandić izrazio je zadovoljstvo dodjelom potpora projektima iz Zagreba, stalnim turističkim porastima u gradu i okolici, gdje, kako je kazao, sezona traje cijelu godinu, iako su poboljšanja uvijek moguća, najavivši gradnju novog kongresnog centra u Zagrebu, te proširenje kapaciteta zračne luke koje je u tijeku.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je kako je iznos bespovratnih potpora za razvojne turističke projekte Ministarstva turizma veći za 4,5 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu, što pokazuje kako se sve više prepoznaju potencijali kontinentalnog turizma. Zagrebačka županija je samo ove godine za turizam izdvojila više od 3 milijuna, dodao je.

 

Korisnici potpora u gradu Zagrebu dobili su ukupno 100 tisuća kuna za tri projekta iz programa „Baština u turizmu“, 230 tisuća kuna za dva projekta iz programa „Tematski putovi“ i 120 tisuća kuna za šest projekata iz programa „Izvorni suvenir“.

Na području Zagrebačke županije dodijeljeno je ukupno 340 tisuća kuna za 10 projekata iz programa „Baština u turizmu“, 224 tisuće kuna za tri projekta iz programa „Tematski putovi“ i 245 tisuća kuna za 14 projekata iz programa „Izvorni suvenir“. 



Pisane vijesti