Gradovi Mali Lošinj i Cres potpisali sporazum o suradnji turističkih zajednica

Slika /AAA_2020_MINTIS/fotke/201013_cres_losinj_foto_TZGML.jpg

​Cresko-lošinjsku otočnu skupinu gosti doživljavaju kao jednu destinaciju, što je prepoznato u Cresu i Malom Lošinju te su danas, ispred turističkih zajednica dva grada, sporazum o suradnji potpisali predsjednici Ana Kučić i Kristijan Jurjako u prisustvu direktora turističkih zajednica Dalibora Cvitkovića i Sanje Živanović.

„Pozdravljam današnje neformalno udruživanje turističkih zajednica Malog Lošinja i Cresa. Uvjerena sam kako zajedničkim djelovanjem imamo mogućnost puno kvalitetnije pozicionirati se na tržištu i razvijati projekte koji će potaknuti cjelokupni gospodarski razvoj našeg arhipelaga što je u ovim izazovnim vremenima iznimno važno. S Cresom izvrsno surađujemo te se nadamo da će i ovaj sporazum iznjedriti mnoštvo dobrih projekata za razvoj naših otoka, ali što je najvažnije, da će unaprijediti kvalitetu života svojim stanovnicima“, istaknula je Ana Kučić, gradonačelnica i predsjednica Turističke zajednice grada Malog Lošinja.

„Turističke zajednice zajednički su izradile strategiju razvoja turizma cresko-lošinjskog arhipelaga pa je neformalno udruživanje samo logičan nastavak suradnje. Zajednička izrada strategije svojevrsne su zaruke našeg turizma a ovo je udruživanje brak. Sinergija kojom će rezultirati ovaj turistički brak doprinijet će prepoznatljivosti našeg arhipelaga kao jedinstvene turističke destinacije s mnogim posebnostima Cresa i Lošinja, od Tramuntane na sjeveru do Ilovika na jugu“, izjavio je Kristijan Jurjako, gradonačelnik i predsjednik Turističke zajednice grada Cresa.

Gradovi Cres i Mali Lošinj godinama surađuju na svim razinama, imaju zajedničke komunalne tvrtke, razvojnu agenciju te surađuju na brojnim projektima pa je neformalno udruživanje turističkih zajednica logičan slijed suradnje, složni su Kučić i Jurjako.

Turistička zajednica grada Cresa i Turistička zajednica grada Malog Lošinja trenutačno provode i jedinstveni master plan razvoja turizma temeljem kojeg su definirane dugoročne vizije, ciljevi rasta te okvir za razvoj konkurentne turističke strategije koji će doprinijeti unaprjeđenju kvalitete života i stvaranju novih razvojnih ciklusa.

Vizija turizma Malog Lošinja i Cresa definirana je u suradnji s ključnim destinacijskim dionicima i temelji se na tri glavna uporišta – sunce i more, turistički proizvod koji trenutno generira najveći udio turističkog prometa, zatim aktivni odmor kao primarni turistički proizvod u pred i posezoni te wellbeing koji predstavlja sukus doživljaja zdravstvenog turizma i wellness&spa programa u destinaciji.

Master planom je predviđeno kako će Mali Lošinj i Cres pristupiti valorizaciji do sada neiskorištenih resursa te ih interpretirati na inovativan i moderan način te će se kroz sve aktivnosti razvoja primjenjivati načelo održivosti s ciljem očuvanja prirodnog okruženja te kvalitete življenja.

Pisane vijesti