​Grad Zagreb pristupit će udruzi "Nikola Tesla Network - Mreža Nikola Tesla"

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/nikolajetesla.jpg

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u srijedu su većinom glasova prihvatili zaključak o sklapanju Povelje o suradnji na projektu Nikola Tesla Network - Mreža Nikola Tesla te pristupanju Zagreba istoimenoj udruzi, što će pridonijeti brendiranju i promociji Hrvatske kao domovine svjetskog velikana Nikole Tesle.

Povelja o suradnji važna je zbog formiranja i certificiranja europske kulturne rute "Nikola Tesla Network - Mreža Nikola Tesla" pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe te brendiranja i promocije Hrvatske kao domovine Nikole Tesle.

Ciljevi udruge, kojoj će pristupiti i Grad Zagreb, su promicanje i zaštita digniteta ime i djela Nikole Tesle u Hrvatskoj i svijetu te povezivanje europskih država, gradova, regija, znanstvenih, stručnih, kulturnih i turističkih institucija, udruga i ostalih partnera koji baštine povijest života, školovanja i rada tog svjetskog velikana. Godišnja članarina u iznosu od 32.000 kuna izdvojit će se iz gradskog proračuna.

Kulturna ruta Nikola Tesla Network ili Mreža Nikola Tesla prvi puta bi kretala iz Hrvatske pa je to jedinstvena prilika da domovina Nikole Tesle bude pokretač jedne od europskih kulturnih ruta. Osim doprinosa brendiranju i promociji Hrvatske, projekt će pridonijeti i razvoju gospodarskih aktivnosti prvenstveno na području turizma, ali i u drugim gospodarskim sektorima, o čemu svjedoče rezultati postojećih europskih kulturnih ruta. Dosad postoji 38 kulturnih ruta, a od toga njih 18 prolazi područjem Hrvatske. Rečeno je da je 9. srpnja potpisana Povelja o suradnji na projektu Nikola Tesla.

Inicijativu za osnivanje kulturne rute "Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla" pokrenuli su Hrvatska udruga za turističke i kulturne rute "Tur Kultur", Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" i Turistička zajednica Ličko-senjske županije. Podršku inicijativi dali su ministarstva turizma, regionalnoga razvoja i fondova EU i kulture, županije Ličko-senjska, Karlovačka i Šibensko-kninska, gradovi Gospić, Karlovac, Ozalj, Skradin i Šibenik, turističke zajednice navedenih područja i više znanstvenih i stručnih institucija i muzeja. (Hina)

Pisane vijesti