GRAD ĐURĐEVAC - EUROPSKA DESTINACIJA IZVRSNOSTI - MINISTAR TURIZMA PRIMA IZASLANSTVO GRADA I ŽUPANIJE

Slika /arhiva/logoEDEN-ww.jpg

Ministar turizma Damir Bajs primit će izaslanstvo grada Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije, u ponedjeljak 15. rujna 2008. s početkom u 9,00 sati, u prigodi dodjele nagrade „Europska destinacija izvrsnosti“ (EDEN) gradu Đurđevcu, Ministarstvo turizma, Prisavlje 14.

Članovi izaslanstva su: Darko Koren, župan; Mladen Roštan, gradonačelnik Đurđevca; Zdravko Mihevc, direktor Turističkog ureda TZ Koprivničko-križevačke županije; Marijan Ružman, predsjednik TZ Đurđevca i Anđela Lenhard Antolin, članica Turističkog vijeća TZ Đurđevca i glasnogovornica "Picokijade".

Ovogodišnji nacionalni pobjednik za izbor „Europske destinacije izvrsnosti“ je podravski grad Đurđevac, koji je svojom „Picokijadom“ najviše zadovoljio kriterije ovogodišnje teme natjecanja "Turizam i lokalna nematerijalna baština". Kao nacionalni pobjednik u ovom projektu, Đurđevac će se predstaviti 18. i 19. rujna 2008. godine u Bordouxu u Francuskoj, gdje će se održati svečana dodjela priznanja.

Nacionalnim pobjednicima će se omogućiti predstavljanje njihovih destinacija u za to posebno određenom prostoru, u budućnosti i pristup posebno određenom prostoru za uspješne destinacije na Europskom portalu turističkih destinacija. Informacije iz Svetog Martina na Muri, prošlogodišnjeg pobjednika, govore i o znatno povećanom interesu za njihovu destinaciju.

Za ovo je prestižno priznanje u zadanom roku pristiglo čak 27 kandidatura od čega je Povjerenstvo Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice obišlo 10 destinacija koje su ušle u uži krug. Nakon zbroja bodova, izabrano je pet destinacija koje su razvile svoju turističku ponudu isključivo temeljenu na vrednovanju nematerijalne baštine i to: Pakovo selo, Sinj, Čakovec, Sisak i Đurđevac.

Izbor za Europske destinacije izvrsnosti počeo je kao pilot projekt u zemljama članicama Europske unije. Hrvatska je od početka projekta dobila mogućnost sudjelovanja, ali bez prava na financijsku potporu, kada je Sveti Martin na Muri proglašen, uz još devet destinacija, za turističku destinaciju izvrsnosti na ruralnom području.

Ciljevi spomenutog projekta su promicanje europskog turizma, stvaranje svijesti o raznolikosti ponude, promicanje zemalja i regija, promoviranje nagrađenih destinacija i stimuliranje drugih destinacija da prihvate modele održivog razvoja turizma.

Za 2007./2008. godinu tema je bila "Turizam i lokalna nematerijalna baština", na kojoj se temelji jedan od ciljeva ovogodišnje akcije - nagraditi one netradicionalne turističke destinacije koje su razvile svoju turističku ponudu isključivo temeljenu na vrednovanju te baštine (tradicijski običaji, rituali, obrti, legende, umjetnost i slično). Tema za 2008/2009. godinu je "Turizam i zaštićena područja". 



Najave