- Objavljeno: 21.03.2016.
Goût de France/Good France na prvi dan proljeća, uz sudjelovanje i hrvatskih restorana
Po drugi put zaredom, Goût de France/Good France slavi francusku gastronomiju i njezine vrijednosti na prvi dan proljeća, 21. ožujka 2016. godine, na različitim lokacijama diljem svijeta. Nakon velikog uspjeha prvog izdanja, ovogodišnje događanje okupit će 1500 kuhara na pet kontinenata. Istovremeno poslužene večere u restoranima diljem svijeta odat će počast najvećim postignućima francuske kuhinje, kao i njezinim glavnim vrijednostima; dijeljenju, uživanju i poštivanju principa visokokvalitetne kuhinje. Ministar vanjskih poslova i međunarodnog razvoja Francuske Laurent Fabius te chef Alain Ducasse predstavili su, 28. siječnja ove godine, 1500 restorana na pet kontinenata koji će sudjelovati u događanju.
Po drugi put zaredom, Goût de France/Good France slavi francusku gastronomiju i njezine vrijednosti na prvi dan proljeća, 21. ožujka 2016. godine, na različitim lokacijama diljem svijeta.
Nakon velikog uspjeha prvog izdanja, ovogodišnje događanje okupit će 1500 kuhara na pet kontinenata. Istovremeno poslužene večere u restoranima diljem svijeta odat će počast najvećim postignućima francuske kuhinje, kao i njezinim glavnim vrijednostima; dijeljenju, uživanju i poštivanju principa visokokvalitetne kuhinje.
Ministar vanjskih poslova i međunarodnog razvoja Francuske Laurent Fabius te chef Alain Ducasse predstavili su, 28. siječnja ove godine, 1500 restorana na pet kontinenata koji će sudjelovati u događanju. Francuska diplomatska mreža također će biti uključena te će 150 veleposlanika diljem svijeta organizirati večeru s tom temom.
S idejom Epikurejskih večera još je 1912. godine započeo Auguste Escoffier: isti dan, isti jelovnik, poslužen u gradovima diljem svijeta što većem broju gostiju. Prvo izdanje Goût de France/Good France 2015. godine bilo je inspirirano ovom idejom, s ciljem povezivanja svih kategorija restorana na svjetskoj razini, a u njemu su sudjelovala tri hrvatska restorana.
Drugo izdanje ovog međunarodnog događanja također slavi nedavno uvrštavanje francuske kuhinje u UNESCO-vu kategoriju ''Nematerijalna kulturna baština čovječanstva'', kao i njezin svjetski utjecaj.
Događanje Goût de France slavi umijeće življenja „à la française“ i domaće proizvode, valorizirajući Francusku kao turističku destinaciju. Jedan od ciljeva događanja je i komuniciranje glavnih vrijednosti francuske kuhinje, izvrsnosti i suvremenog pristupa.
Ove godine, 21. ožujka, kuhari u 10 restorana diljem Hrvatske predstavit će jelovnike bazirane na receptima inspiriranim francuskim umijećem: Academia, Marija Bistrica, Chef: Marko Futivić; Agava, Zagreb, Chef: Belizar Miloš; Alfred Keller, Mali Lošinj, Chef: Dalibor Karlović; Bugenvila, Cavtat, Chef: Lukasz Widomski; ManO, Zagreb, Chef: Ivan Tomašević; Restoran Club Waldinger, Osijek, Chef: Miroslav Sili; Restoran Mala Hiža, Mačkovec, Čakovec, Chef: Branimir A. Tomašić; Stara Loza, Dubrovnik, Chef: Damir Šarić; Tač, Zagreb, Chef: Vesna Miletić; Zinfandel's Restaurant, Hotel Esplanade, Zagreb, Chef: Ana Grgić.