Gosti u Dubrovniku dnevno prosječno troše oko stotinu, jednodnevni do 30 eura

Slika /arhiva/dubrovnik-grad-bd-ww.jpg

Većina gostiju u Dubrovnik dolazi individualno, većina ih ponudu ocjenjuje iznad očekivanja, a prosječna je dnevna potrošnja gostiju u Dubrovniku, bez troškova smještaja, oko stotinu eura, dok jednodnevi posjetitelji troše do 30 eura, pokazala je anketa na uzorku od 264 osobe, a čiji su rezultati predstavljeni na jučerašnjoj skupštini Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Anketa o zadovoljstvu gostiju koji borave u Dubrovniku provedena je od 16. kolovoza do 16. listopada, najviše je ispitanika bilo iz Velike Britanije, potom Španjolske, Francuske, Italije, SAD-a, Njemačke, a većina je bila mlađa od 50 godina. Prema iznesenim podacima, najveći dio ispitanika došao je u Dubrovnik individualno, a svega 17 posto koristi usluge putničkih agencija. Veliki dio ispitanika boravi u Dubrovniku četiri noći i duže, dok je to kod mlađe generacije do tri noći. Većina turista smještaju u privatnom smještaju, a Britanci i Nijemci izjasnili su se ponajviše za hotele.

Da im je ponuda grada iznad očekivanja ocijenilo je 58,5 posto ispitanih, a u skladu s očekivanjima njih 39,8 posto. Prosječna dnevna potrošnja gosta u Dubrovniku, bez troškova smještaja, iznosi oko 100 eura, dok jednodnevni posjetitelji troše do 30 eura, pokazuju rezultati ankete.

Među pozitivnim ocjenama posjetitelji Dubrovnika ističu sigurnost, povijesno-kulturnu baštinu, turističke informacije, ponudu izleta te kulturno-zabavne programe, dok su najlošijim segmentima ponude ocijenili ukupan odnos cijene i kvalitete te javni prijevoz i šoping.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, ujedno i predsjednik Turističke zajednice, najavio je kako će u idućoj godini Dubrovnik imati 12 posto manje gostiju s kruzera, jer je tvrtka Carneval Cruises otkazala putovanja u Europu, a kompanija MSC dio brodova prebacila na Split.

Dubrovnik će, kazao je, do godine posjetiteljima ponuditi deset muzeja za 60 kuna, a uvest će se red i u cestovnom prometu, osobito oko stare gradske jezgre preko koje su ove godine autobusi prošli 37.200 puta. Najavio je i otvaranje prema tržištima Kine, SAD-a, a osobito Brazilu, gdje će se u lipnju sljedeće godine igrati svjetsko prvenstvo, te dodao kako se pregovara s Hrvatskim nogometnim savezom oko realizacije projekta "Spektakl u Brazilu, Brazil u Dubrovniku", čije se predstavljanje najavljuje za siječanj. (Hina)



Pisane vijesti