Glavina: Državne nagrade za vrhunska sportska postignuća Vlada povećava za 50%

Slika /1_A_fotke_vijesti/240627_sport_medalje.jpg

Ministarstvo turizma i sporta pustilo je u e-savjetovanje Nacrt pravilnika o izmjeni Pravilnika o dodjeli državne nagrade za sport »Franjo Bučar« i državne nagrade za vrhunska sportska postignuća, kojim se državne nagrade za vrhunska sportska postignuća, koje se dodjeljuju sportašu, sportskoj ekipi i drugom stručnjaku u sustavu sporta, uvećavaju za 50%. 

Tako će, primjerice, nagrada za osvojenu zlatnu medalju na olimpijskim, paraolimpijskim ili olimpijskim igrama gluhih umjesto dosadašnjih 27.650 eura iznositi 41.000 eura, nagrada za srebrnu medalju na ovim natjecanjima umjesto 17.300 eura bit će 26.000 eura dok će se brončano odličje umjesto s 12.250 eura nagrađivati s 18.500 eura.

„Uoči Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu Vlada je odlučila povećati nagrade za vrhunske sportaše, trenere i ostale sportske stručnjake koji sudjeluju u osvajanju medalja za Hrvatsku na najvećim sportskim natjecanjima te time još jednom pokazujemo koliko su nam važni naši sportaši i cijeli sustav sporta. Ovo je drugo povećanje iznosa za državne nagrade u našem mandatu, prvi puta smo ih, početkom prvog mandata povećali za 100%, a sada smo odlučili još snažnije nagraditi naše sportaše za sve što čine za našu zemlju nastupajući na velikim natjecanjima“, rekao je ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

Podsjetimo, osim državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća, Hrvatska je jedna od rijetkih država svijeta u kojoj sportaši i treneri koji su osvojili medalje na olimpijskim, paraolimpijskim i olimpijskim igrama gluhih te sportaši koji su osvojili medalje na svjetskom seniorskom prvenstvu u olimpijskom/paraolimpijskom sportu i disciplini te olimpijskom sportu i disciplini gluhih, ostvaruju i pravo na trajnu novčanu naknadu. Sportaši to pravo ostvaruju od 45., a treneri od 55. godine života te naknada iznosi od 100% do 40% prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj, ovisno o osvojenoj medalji i natjecanju.

Trenutačno ovo pravo ostvaruje 230 sportaša, a Ministarstvo turizma i sporta godišnje za navedenu naknadu izdvaja oko 4 milijuna eura. Također, vrhunski sportaši imaju mogućnost i za subvenciju školovanja za što je godišnje osigurano oko 200.000 eura.

„Novim Zakonom o sportu uveli smo i nacionalne stipendije za vrhunske sportaše, zatim naknadu za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a također i trajnu naknadu za trenere, na koju su do tada pravo imali samo sportaši. Kroz naša krovna udruženja, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluhih te nacionalne sportske saveze, osiguravamo optimalne uvjete kako za treninge i pripreme tako i za natjecanja naših sportaša te smo izdvajanja za krovna udruženja povećali trostruko. Svim ovim aktivnostima Vlada je do sada pokazala kako prepoznaje značaj hrvatskog sporta, a izmjene ovog Pravilnika potvrda su kako i dalje nastavljamo sa snažnom podrškom“, zaključio je Glavina, poželjevši i ovom prilikom našim sportašicama i sportašima puno sreće i uspjeha na nadolazećim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Podsjetimo, državna nagrada za vrhunska sportska postignuća je nagrada koja se dodjeljuje sportašu, sportskoj ekipi i drugom stručnjaku u sustavu sporta, a dodjeljuje se za osvojenu medalju na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama, olimpijskim igrama gluhih te svjetskom i europskom seniorskom prvenstvu u olimpijskom, paraolimpijskom sportu i disciplini, olimpijskom sportu i disciplini za gluhe, osvojenu zlatnu medalju na svjetskom i europskom seniorskom prvenstvu u neolimpijskom sportu, neparaolimpijskom sportu, neolimpijskom sportu gluhih koji u Republici Hrvatskoj ima tradiciju dužu od deset godina, svjetski rekord oboren na seniorskom natjecanju u olimpijskom sportu, paraolimpijskom sportu, olimpijskom sportu za gluhe te zlatnu medalju, odnosno osvojeno prvo mjesto na svjetskom/europskom seniorskom prvenstvu u neolimpijskoj disciplini olimpijskog sporta, neparaolimpijskoj disciplini paraolimpijskog sporta, neolimpijskoj disciplini olimpijskog sporta za gluhe.

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za Nacrt pravilnika o izmjeni Pravilnika o dodjeli državne nagrade za sport »Franjo Bučar« i državne nagrade za vrhunska sportska postignuća je otvoreno do 11. srpnja 2024. godine, a može se naći na sljedećoj poveznici.

Pisane vijesti