GfK: Nijemci putuju više od ostalih Europljana

Slika /arhiva/gfk-Logo.jpg

Nijemci su najoptimističniji kada je riječ o korištenju godišnjih odmora, u ovoj turističkoj godini njihove rezervacije u porastu su za 11 posto, a podaci o bukingu njemačkih turista pokazuju da je Hrvatska na 12. mjestu po bukingu ljetnog odmora i bilježi rast ljetnog bukinga za 9 posto, objavio je GfK Hrvatska u priopćenju GfK tourism resarch.

"Zadnji nalazi iz GfK tourism research pokazuju da su Nijemci najoptimističniji kada se radi o korištenju odmora. Oni su sada odgovorni za značajan rast industrije turizma", navodi se u priopćenju.

Ova turistička godina (studeni 2011./listopad 2012.) pokazuje rast rezervacija njemačkih turista za 11 posto, dok je u ostalim zemljama Europe potražnja za odmorima dosta smanjena. Tako je, primjerice u Velikoj Britaniji zabilježen pad od 5 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je to kod Nizozemaca pad samo 2 posto, navode iz GfK.

Također ističu kako se u ovo vrijeme krize veliki dio rezervacija za odmor odnosi na domaće destinacije pojedinih zemalja i sistem "all-inclusive vacations" gdje su ukupni troškovi fiksni.

Financijska ograničenja u korištenju odmora više su vidljiva kod obitelji s djecom i mladih koji tek počinju svoju karijeru.

Po podacima GfK, za Europljane najpopularnije odredišta još uvijek je Španjolska, a u favorite za ovu sezonu ulaze Turska i Egipat, dok su Britanci posebno zainteresirani za odmor u SAD-u.

Prema podacima o bukingu kod Nijemaca (do svibnja) Hrvatska je na 11. mjestu po prometu i na 12. mjestu po bukingu ljetnog odmora. Hrvatska je destinacija s rastom od 9 posto za ljetni buking, navodi se u priopćenju GfK Hrvatske. (Hina)



Pisane vijesti