Francuska nautička ekspedicija u istraživanju hrvatskog Jadrana

Slika /arhiva/201016_Expe2M_1.jpg

„Uživaj – une odyseée dalmateé“ francuska je nautička ekspedicija s osam članova posade koja će tijekom dva tjedna otkrivati čari hrvatskog Jadrana, obale i dalmatinskih otoka. Projekt je pokrenula francuska udruga Expe2m, koja za cilj ima produbljivanje odnosa čovjeka i prirode, te uvažavanje i zaštitu prirode. Tijek ekspedicije moći će se pratiti i putem društvenih mreža https://www.facebook.com/expedeuxm/, ali i kroz uključivanja članova posade na francuskim televizijskim i radio postajama. Posadu, naime, čini osam Francuza – istinskih zaljubljenika u prirodu i sport među kojima su redatelj avanturističkih filmova, novinar, fotograf, znanstvenik, ronioc te svjetski prvak u paraglidingu. Svi oni jedinstveni su u ocjeni da je upravo Hrvatska idealan spoj autentičnosti i raznolikosti destinacije, te prirodne očuvanosti.     

“Otkrivati Jadran s morske strane, ali i brojne uvale, otoke i otočiće zanimljive nautičarima te promovirati sportove u prirodi, govoriti o zaštićenoj flori i fauni, upoznavati one koji od turizma žive i koji ih okružuje, slušati stanovnike, sve kako bi se sto bolje sačuvala ova netaknuta ljepota prirode“,  poručuju članovi ekspedicije koja je na dvotjedno putovanje krenula iz Trogira direkcija otok Zlarin.  

Ova jedinstvena nautička ekspedicija duga je 250 nautičkih milja, a tijekom dva tjedna nautičari će posjetiti otok Vis, Hvar, Brač, Kornate, Dugi Otok i te ostale otoke hrvatskog Jadrana, a  njezini će sudionici otkrivati koje je sportove i aktivnosti moguće prakticirati na tim otocima. Tako su na programu osim jedrenja i šetnje prirodom, i sportovi poput jedrenja na dasci, kitsurfing, paragliding, veslanje te brojni drugi sportovi na otvorenom.

Tijek ekspedicije, koja traje od 15. do 27. listopada, može se pratiti na njihovoj stranici  http://expe2m.org/en/croatia_expedition/ i društvenim mrežama, a detalji rute su dostupni su na sljedećem linku: http://expe2m.org/litineraire/

Uz snimanje dokumentarnog filma u trajanju 52 minute, planiran je i niz objava u vodećim specijaliziranim sportskim i nautičkim časopisima, te u brojnim radijskim i televizijskim emisijama. Nakon ekspedicije u planu je tiskanje mini-vodiča s rutama ekonautičkog turizma, te izložba fotografija snimljenih tijekom dvotjedne ekspedicije koja će se postaviti u Marseillesu, drugom po veličini francuskom gradu iz kojega Hrvatske po prvi put od sljedeće godine ima i izravnu zračnu liniju. Naime, zračna kompanija Volotea upravo je najavila otvaranje nove redovne zračne linije Marseille – Dubrovnik s polascima od travnja 2017. godine. Osim od strane Hrvatske turističke zajednice i njezina Predstavništva u Francuskoj, projekt ima potporu i brojnih partnera u Francuskoj i u Hrvatskoj.

Potpora projektu nautičke ekspedicije još je jedan vid promocije u segmentu u kojemu možemo pozitivno utjecati na produljenje turističke sezone i to upravo u razdobljima pred i posezone kada postoji značajan potencijal za nove turističke akvizicije. Naime, čak devet milijuna Francuza povremeno se bavi nautikom, a četiri milijuna redovito. Ove godine prema podacima iz sustava eCrew u prvih devet mjeseci u Hrvatskoj je ostvareno 10 148 nautičkih dolazaka iz Francuske, odnosno 82 158 noćenja. 

„Ova će ekspedicija sasvim sigurno rezultirati dodatnom promocijom na francuskom emitivnom tržištu  koje u ovom trenutku ocjenjujemo jednim od najpotentnijih emitivnih tržišta uvažavajući aktualnu geopolitičku situaciju, brojne nove programe francuskih organizatora putovanja, ali i otvaranje novih zračnih linija. Osim provođenja zacrtanih strateških i marketinških odrednica, dobrim ovogodišnjim rezultatima svakako pridonose i brojne otvorene nove zračne linije s polascima iz Toulousea, Parisa, Bordeaxua, Marseillesa i Nantesa.“ istaknuo je direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, Ratomir Ivičić. (http://croatia.hr/hr-HR)



Pisane vijesti