Forum obiteljskog smještaja: stanje turističkih rezervacija za Dubrovnik izuzetno dobro

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/HN20190326080234.jpg

Direktorica Turističke zajednice Dubrovnika Romana Vlašić u utorak je na Forumu obiteljskog smještaja rekla da je stanje rezervacija za Dubrovnik izuzetno dobro te da je već u predsezoni ostvareno gotovo stopostotno povećanje u turističkim dolascima i da je i trideset posto više noćenja. Vlašić je na šestom izdanju Foruma obiteljskog smještaja, održanom u dubrovačkom hotelu Rixos Libertas, istaknula kako se privatnim iznajmljivačima, kojih je u Dubrovniku više od tri tisuće, a raspolažu s više od 20 tisuća kreveta, takvim skupovima daju korisne informacije, ponajprije u zakonskoj regulativi i kreditiranju.

Podsjetila je na rezultate istraživanja „Tomas 2018. Dubrovnik“, prema kojemu su gosti u privatnom smještaju mlađi od prosjeka s interesima na zabavi, kupovini i izletima.

"Ukupno gledajući, takvi gosti destinaciju ocjenjuju vrlo pozitivno. Njih čak 75 posto sami osmišljavaju izlete i istražuju odredište prema onom što ih zanima. Pritom troše u prosjeku dnevno 114 eura, od čega se oko 40 posto odnosi na smještaj", rekla je Vlašić.

Napomenula je i da je stanje rezervacija za Dubrovnik izuzetno dobro, a već je predsezona doživjela gotovo stopostotno povećanje u dolascima i trideset posto više noćenja.

"Naravno da 'brexit' utječe na odluku Britanaca, kao najbrojnijih gostiju Dubrovnika, kada će rezervirati svoj odmor. Ali u isto vrijeme povećan je broj zračnih linija iz Velike Britanije i Irske, pa bi ovogodišnji promet trebao stići onaj lanjski i 'booking' biti vrlo primjeren“, rekla je Vlašić.

Dodala je kako je, unatoč porukama s nedavnog turističkog sajma u Berlinu o nešto lošijim rezervacijama za Hrvatsku, Dubrovnik drukčija destinacija pa mu slijedi još jedna dobra turistička sezona.

Predsjednica Hrvatske gospodarske komore - županijske komore Dubrovnik Terezina Orlić rekla je kako privatni smještaj čini više od 65 posto turističkih kapaciteta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a ostvaruju iznad 50 posto ukupnog broja noćenja.

„Te brojke pokazuju snagu privatnih iznajmljivača, ali su i izazov. U vrijeme kad se probudila konkurencija na Mediteranu izazov je biti još konkurentniji te pružiti gostu doživljaj za pamćenje“, izjavila je Orlić.

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je kako se kroz projekt „Respect the City/ Poštujmo Grad“ nastoji riješiti i probleme koje gosti grada najčešće primjećuju, organizaciju prometa te gužve na gradskim cestama, ulicama i plažama.

Na Forumu obiteljskog smještaja, u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika i Hrvatske gospodarske komore - županijske komore Dubrovnik, predstavljen je Pravilnik o kategorizaciji i razvrstavanju objekata, kao i kreditne mogućnosti Hrvatske banke za obnovu i razvoj pri ulaganju u obiteljski smještaj, te rezultati i daljnji razvoj obiteljskog turizma u Republici Hrvatskoj.

U okviru Foruma predstavljeni su rezultati TOMAS istraživanja za Dubrovnik za ljeto 2018.godine, kao i projekt „Respect the city - Poštujmo Grad“, kako bi se privatni iznajmljivači i kroz edukaciju što bolje pripremili za nadolazeću sezonu. (Hina/FaH)

Ostale vijesti