FMTU u Opatiji namjerava razviti međunarodni centar za turizam

Slika /arhiva/opatija-by-bd.jpg

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FMTU) u Opatiji namjerava razviti međunarodni centar za turizam i održivi razvoj u sklopu kojeg bi se proširila zgrada fakulteta, izgradio hostel te edukacijski hotel u blizini fakulteta u Iki, najavio je dekan fakulteta Jože Perić.

U tijeku je proces dobivanja lokacijske dozvole za "gradnju aneksa zgrade fakulteta", a slijedi početak izrade glavnog izvedbenog projekta, najavio je dekan Perić. Time bi se riješio kronični problem s prostorijama na fakultetu, rekao je i dodao da bi "aneks po idejnom projektu trebao biti znatno veći" od stare zgrade. Naime, njegova ukupna površina bila bi 6000 metara četvornih, a imao bi 50-ak kabineta te 14 dvorana, uključujući aulu s 320 mjesta. Sadašnja zgrada fakulteta ima 2700 metara četvornih i pet dvorana.

"Uz izgradnju aneksa, predviđeno je i uređenje stare zgrade fakulteta" koja će služiti za potrebe uprave, poslijediplomskih specijalističkih i doktorskih studija te program cjeloživotnog učenja, rekao je dekan.

FMTU, zajedno sa Sveučilištem u Rijeci, a uz pomoć mjerodavnoga ministarstva, prijavljuje se na natječaj za kreditiranje izgradnje aneksa i uređenje stare zgrade pri Europskoj investicijskoj banci. "Izgradnja aneksa", po procjeni, stajat će oko 50 milijuna kuna, a uređenja zgrade oko pet milijuna kuna.

Osim toga, FMTU planira graditi hostel u središtu Ike u suradnji s Hrvatskim hostelskim i ferijalnim savezom. Hostel bi imao 50-ak postelja, a izgradnja će, po procjeni, stajati 40 milijuna kuna.

Predviđeni izvor financija su strukturni fondovi EU-a, a u njemu će smještaj naći studenti iz udaljenijih krajeva Hrvatske te iz inozemstva, kojih bi trebalo biti sve više ako se ostvare planovi fakulteta i osigura jačanje atraktivnosti FMTU-a, rekao je Perić i dodao da bi se slobodne postelje nudile na turističkom tržištu.

U neposrednoj blizini zgrade fakulteta, uz more, predviđena je gradnja edukacijskog hotela s 80 do 100 smještajnih jedinica. Hotel bi na tržištu "djelovao komercijalno". U tim smještajnim objektima studenti bi u sklopu prakse obavljali sve poslove koje smiju, što isključuje poslove u upravi i upravljanje financijama, a ujedno bi se otvorilo 40-ak novih radnih mjesta, istaknuo je dekan Jože Perić.

U strategiji razvoja FMTU-a jest dovođenje nastavnika iz inozemstva te je u planu da od akademske godine 2013./2014. bude izjednačen broj domaćih i stranih nastavnika. Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu studira oko 3700 studenata, a prije tri godine ih je bilo 5100. Nastavnika je 46, a asistenata 36.

Fakultet je u Iki, mjestu između Opatije i Lovrana, neposredno uz more. (Hina)



Pisane vijesti