FIUMARE 2015: Regata tradicijskih barki na jedra

Slika /arhiva/140520-Fiumare(3).jpg

Na regati tradicijskih barki na jedra, održanoj u Rijeci 23. svibnja 2015. godine, u sklopu Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije FIUMARE 2015 - MALA BARKA, sudjelovalo je 12 barki od kojih je 11 završilo regatu. U akvatoriju Riječke luke i ispred lukobrana do ulaza u Porto Baroš plovile su tradicijske drvene barke (batane, pasare, gučevi, gajete) ojedrene tradicijskim jedrima (oglavno, latinsko, sošno i strmo).

Barke su na regatu u Rijeku došle iz Rovinja, Fažane, Mošćeničke Drage, Lovrana, Ičića, Rijeke, Krka, Nerezina, tako da su se u manifestaciju uključile sve članice Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre (Tradicijska jedra Kvarnera i Istre).

Posebno valja naglasiti da je na regati nastupila i batana „Brioni“ kojom su studenti Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci sudjelovali kao dio Hrvatske povijesne flote na manifestaciji 'La Semaine du Golfe Morbihan - 2015.' ('Tjedan zaljeva Morbihan - 2015.') u Francuskoj.

Ove godine dio programa Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije – FIUMARE 2015., pa tako i regata tradicijskih barki, čini program manifestacije „Mala barka“ kao dio europskog projekta iz Operativnog programa IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. „Turistička valorizacija pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine sjevernog Jadrana kroz stvaranje novih turističkih proizvoda“.

Nositelj programa manifestacija u okviru projekta „Mala barka“ je Turistička zajednica Kvarnera, vodeći partner ovog EU projekta je Primorsko-goranska županija, a partneri su Općina i TZ Izola.

Organizatori Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije – FIUMARE 2015 – MALA BARKA su kao i dosad Grad Rijeka i Turistička zajednica Grada Rijeke, Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Kvarnera, Lučka uprava Rijeka te kao tehnički organizator Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre.

Uz organizatore u realizaciji manifestacije sudjelovao je čitav niz tvrtki, institucija i udruga te volontera bez kojih organizacija ovako zahtjevne manifestacije ne bi bila moguća i koji za svoj doprinos zaslužuju veliku zahvalu. 



Pisane vijesti