FIJET-ove nagrade Marko Polo za najbolje putopise

Slika /arhiva/FIJET-cro-L.jpg

Hrvatski ogranak Međunarodne federacije turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET) dodijelio je danas u suradnji sa Zborom turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND) nagrade "Marko Polo" za najbolje putopise objavljene protekle godine domaćim i stranim novinarima - Plamenu Starčevu iz Bugarske, Brigiti Bavčar i Stefanu Celecu iz Slovenije te Jasenu Boki iz Hrvatske.

Na dodjeli nagrada u Novinarskom domu u Zagrebu predsjednica hrvatskog FIJET-a Tina Čubrilo kazala je da se te nagrade dodjeljuju prvi put te da ih je FIJET prihvatio kao svoje međunarodne nagrade novinarima-putopiscima kako bi promovirali tu novinarsku formu koja zasigurno pridonosi promociji odredišta, običaja i načina života ljudi u cijelom svijetu. Time se želi potaknuti i suradnja realnog sektora s medijima, a dodala je i da su nagradu nazvali po Marku Polu jer je rođen na Korčuli, pa se time promovira i Hrvatska, i jer ga se zbog zapisa s putovanja o onome što je osobno vidio i doživio smatra začetnikom putopisnog novinarstva.

Na dodjeli je bio i predsjednik FIJET-a Tijani Haddad koji je istaknuo dugogodišnju odličnu suradnju s hrvatskim FIJET-om te pohvalio hrvatske turističke rezultate zadnjih godina koji su Hrvatsku svrstali među najvažnije turističke zemlje svijeta.

I on je kao i savjetnik ministra turizma Ivo Bašić naglasio važnost medijskog praćenja turizma kao djelatnosti koja u cijelom svijetu iz godine u godinu raste pridonoseći razvoju, zapošljavanju i konkurentnosti pojedinih zemalja.

Brojne goste na dodjeli, među kojima su bili i predsjednici nacionalnih FIJET-a Slovenije i Turske, pozdravio je i predsjednik HND-a Zdenko Duka istaknuvši važnost specijalizacije u novinarstvu jer potiče profesionalnost i kvalitetu i za to se Zbor turističkih novinara kao jedan od najstarijih u sklopu HND-a zalaže od osnivanja 1996.

Uoči dodjele nagrada predstavnici FIJET-a sreli su se i s ministrom turizma Veljkom Ostojićem koji ih je izvijestio o ovogodišnjim rezultatima te planovima za iduću godinu, dok je nakon dodjele nagrada Marko Polo hrvatski FIJET uručio i zahvalnice 'prijateljima FIJET-a'. (Hina)



Pisane vijesti