Festival samoniklog i ljekovitog bilja kao kulturno-turistička atrakcija

Slika /arhiva/Krsan_fest_001.jpg

Proteklog vikenda Kršan je po sedmi put bio domaćin Festivala samoniklog i ljekovitog bilja, dvodnevne manifestacije na kojoj su, uz brojne izlagače i publiku, održana i različita stručna predavanja, panel rasprava s temom „Financiranje projekata iz EU fondova“ te niz radionica. Pred brojnim posjetiteljima i uzvanicima, festival je otvorio ministar turizma Anton Kliman čestitavši svima na kontinuitetu i kvalitetnoj organizaciji koja će, zasigurno, pridonijeti i većem broju dolazaka gostiju, te se obvezao  pomoći i u daljnjem razvoju započetih projekata općine Kršan.

Proteklog vikenda Kršan je po sedmi put bio domaćin Festivala samoniklog i ljekovitog bilja, dvodnevne manifestacije na kojoj su, uz brojne izlagače i publiku, održana i različita stručna predavanja, panel rasprava s temom „Financiranje projekata iz EU fondova“ te niz radionica. 

Pred brojnim posjetiteljima i uzvanicima, festival je otvorio ministar turizma Anton Kliman čestitavši svima na kontinuitetu i kvalitetnoj organizaciji koja će, zasigurno, pridonijeti i većem broju dolazaka gostiju, te se obvezao  pomoći i u daljnjem razvoju započetih projekata općine Kršan.

Podršku manifestaciji i daljnjem razvoju Kršana dao je i Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije, a istaknuto je i ovogodišnje pokroviteljstvo predsjednice Republike, Kolinde Grabar Kitarović.

Načelnik općine Kršan Valdi Runko istaknuo je agro poduzetničke planove ovoga područja i budući rad centra za preradu aromatičnog i ljekovitog bilja, kao i poslovne zone, za što su pripremili dokumentaciju za dodjelu državnog zemljišta.

Subotnji festivalski program započeo je predstavljanjem Studije o uzgoju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja u Istarskoj županiji od strane dr. Tomislava Vinkovića s osječkog sveučilišta, a u nastavku se odvijala panel rasprava o financiranju projekata iz EU fondova, na kojoj su gostovali predstavnici ministarstava, poljoprivrede, Dražen Svečnjak, turizma, Vesna Rajković, poduzetništva i obrta, Klaudija Seretin, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Matilda Copić te ispred ureda zastupnice u EU parlamentu Ivane Maletić asistentica Ivana Petričko.

Šezdesetak izlagača predstavilo je, u velikom šatoru na kršanskom Pristavu, mnogobrojne ljekovite biljke i proizvode na njihovoj bazi koje su nudili po povoljnijim cijenama, a vrsni predavači upoznali su zainteresirane kako ih koristiti u gastronomiji i pravilnoj prehrani, kozmetici i fitoterapiji, uzgojiti u vlastitom vrtu, obradti i sušiti ili proizvoditi čajeve. 

Posebno je zapažen bio štand učenika područne škole Vozilići koji su i ove godine izložili svoje proizvode - ove godine bili su to čajevi i melemi. Poznati „šumski kuhar“ Antun Rudar održao je predavanje o svoje dvije strasti, kuhanju i ljekovitom bilju. Nedjeljno jutro bila je prilika za izlet na Plominsku goru, gdje je dvadesetak zainteresiranih bralo bilje vodstvom botaničara Slavka Brane.

„Volim ovaj festival zato jer je drugačiji od ostalih, po atmosferi, opuštenosti, a i sve te biljke, zajedno s posjetiteljima, kao da zrače nekom posebnom energijom", rekao je Edi Maružin, frontmen Gustafa, redoviti posjetitelj festivala.

Ovogodišnji partner, Turistička zajednica grada Metkovića, predstavila je neke od svojih gastronomskih delicija, a posebnu pozornost znatiželjnika privukao je „brujet od  jegulja i žaba“, u kojemu posebno mjesto ima začinsko samoniklo bilje kojim obiluju prostori doline Neretve, rekao je Mirko Ivanković, zamjenik direktorice TZ Metkovića.



Pisane vijesti