Fešta lošinjske kuhinje tijekom mjeseca travnja

Slika /arhiva/110406-losinj-k1.jpg

Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, u suradnji s gradom Malim Lošinjem i ugostiteljskim objektima, organizira petu za redom 5. Feštu lošinjske kuhinje koja je ove godine u znaku projekta „Lošinjskim jedrima oko svijeta“, a čiji je cilj oživljavanje i prezentacija povijesnog i kulturnog nasljeđa lošinjskog pomorstva iz njegova zlatnog doba od 1853. do 1884. godine, kada je Mali Lošinj bio centar pomorstva istočnog Sredozemlja.

U projektu sudjeluje 14 ugostiteljskih objekata s područja otoka Lošinja, a gosti će u razdoblju od 8. do 22. travnja imati priliku probati jela lošinjskih kapetana, pripremljena na suvremen način i po prigodnim cijenama. Sudionici ovog projekta su gostionica Baracuda; konobe Silvana i Cigale; restorani A/C Čikat, Diana, Noštromo, Poljana i Veli žal u Malom Lošinju; restorani Artatore i Eki u Artatorama; konoba Borabar i restoran Punta u Velom Lošinju, te restorani Televrin i Manora u Nerezinama.

Naši vrsni ugostitelji za goste će pripremati kapetanska jela poput sušenog morskog psa na mornarski način; morskog psa u umaku od kadulje s crnom palentom; morske mačke s maslinama, palentom i pohanom kaduljom; carpacia od grdobine, tune u papru; bifteka s plodovima mora; polpeta od hobotnice; mediteranske salate sa škampima i mnoga druga jela.

Svakako nemojte propustiti kušati ondašnji specijalitet na lošinjskim jedrenjacima – zaladiju (žaladija, riblja želatina), konzerviranu ribu, delikatesu koju su jako cijenili venecijanski gurmani. Želadija će biti pripremana na različite načine: od punjenih liganja, tune, hobotnice, sipe, morskog psa, ugora te zubaca i palamide.

Kulminacija događaja bit će u petak, 15. travnja na glavnom trgu u Malom Lošinju od 18 sati, gdje će sudionici izlagati svoja jela, a gosti će modi besplatno degustirati pripremljene delicije.
 



Pisane vijesti