eVisitor: Dodatna pojašnjenja vezana uz primjenu propisa o boravišnoj pristojbi

Slika /arhiva/eVisitor_www_L.jpg

S obzirom na obvezu ustrojavanja jedinstvenog hrvatskog turističkog informacijskog sustava, sustava prijave i odjave turista i statističke obrade prema turističkim zajednicama nižeg ustroja, Hrvatska turistička zajednica (HTZ) razvila je sustav eVisitor u skladu s važećim propisima. Navedeni je sustav, u skladu s Pravilnikom o načinu vođenja popisa turista te o obliku i sadržaju obrasca prijave turističkoj zajednici (NN 126/15), službeno ušao u punu primjenu na nacionalnoj razini s danom 1. siječnja 2016. godine.

S obzirom na obvezu ustrojavanja jedinstvenog hrvatskog turističkog informacijskog sustava, sustava prijave i odjave turista i statističke obrade prema turističkim zajednicama nižeg ustroja, Hrvatska turistička zajednica (HTZ) razvila je sustav eVisitor u skladu s važećim propisima. Navedeni je sustav, u skladu s Pravilnikom o načinu vođenja popisa turista te o obliku i sadržaju obrasca prijave turističkoj zajednici (NN 126/15), službeno ušao u punu primjenu na nacionalnoj razini s danom 1. siječnja 2016. godine.

Tijekom dosadašnjeg korištenja sustava eVisitor uočena su određena različita tumačenja, odnosno različite primjene propisa u praksi. Upravo je zbog toga je HTZ, u suradnji s Ministarstvom turizma, pripremila pregled učestalih upita, odnosno tumačenja važećeg Zakona o boravišnoj pristojbi i vezanih provedbenih propisa. Navedeni dokument sadrži dodatna tumačenja postojećih pojmova tih propisa uz detaljna pojašnjenja vezana uz plaćanje boravišne pristojbe i obveze prijave turista. Dokument je dostavljen i sustavu turističkih zajednica s ciljem uklanjanja nedoumica u tumačenju odredbi te s ciljem osiguravanja unificiranog i jednoznačnog postupanja svih turističkih zajednica u odnosu na poslove prijave i odjave turista te vođenja popisa turista.

„Ovo je prva godina primjene sustava eVisitor i upravo zbog toga našem sustavu i krajnjim korisnicima želimo dati maksimalnu podršku u primjeni sustava u praksi. U skladu s time te s obzirom na pojačani turistički promet koji se očekuje u narednim danima, organizirali smo i posebna dežurstva tijekom nadolazećih uskrsnih blagdana u sklopu kojih će naša služba informatičara biti na raspolaganju za dodatna pojašnjenja i upute“, izjavio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Dokument, kao i već ranije utemeljen detaljan sustav podrške za sve subjekte i korisnike sustava, nalazi se na web stranici www.evisitor.hr na kojoj su objavljene sve važne i korisne informacije, često postavljana pitanja u vezi primjene eVisitor sustava te posebni video isječci u kojima se opisuje svaki korak primjene sustava za korisnike. Korisnici se za sve nejasnoće mogu obratiti nadležnoj turističkoj zajednici, a po potrebi i na e-mail eVisitor@htz.hrPisane vijesti