Eurostat: znatan rast turističkog prometa turista izvan EU-a

Slika /arhiva/P-FAH-H9114731.jpg

Turistički promet u Europskoj uniji (EU) koji ostvaruju turisti iz zemalja izvan nje povećan je u proteklih deset godina, od 2005. do 2014. godine, za 75 posto, objavio je u petak Eurostat.

Time je statistički ured EU-a uoči Svjetskog dana turizma 27. rujna upozorio na važnost turizma te njegova rasta za EU.

Povećanje turističkog prometa u zadnjih deset godina u EU-u, prema analizi Eurostata, najviše je potaknuo 'bum' noćenja turista iz Kine, čak 282 posto u odnosu prema 2005., zatim iz Rusije za 248 posto i Brazila za 215 posto. Rast od 13 posto ostvarili su turisti iz SAD-a, a iz Japana 11 posto.

Iako turisti iz SAD-a i Rusije ostvaruju trećinu svih noćenja turista izvan Unije, Eurostat ističe da je turizam u njoj ponajprije unutarnji posao jer se na noćenja turista izvan nje odnosi tek 10 posto od ukupnih noćenja, a 90 posto ostvaruju stanovnici Unije.

Oni pak većinu ili 85 posto svojih noćenja pri putovanjima također ostvaruju u zemljama EU-a, a tek malo više od 15 posto u odredištima izvan Unije, pri čemu su im tri top odredišta SAD, Turska i Švicarska.

U SAD-u su turisti iz EU-a prošle godine ostvarili najviše od svojih ukupnih noćenja izvan Unije ili 14 posto, Turskoj 11,6 posto, a Švicarskoj pet posto.

Među turistima izvan EU-a, najveće udjele u ukupnih 327,2 milijuna stranih noćenja prošle godine imali su turisti iz SAD-a i Rusije - 18 i 15 posto, a svi ostali imaju znatno manje udjele: Kinezi pet posto, Japanci oko četiri posto, a Brazilci 2,5 posto.

Najviše noćenja turista izvan Unije među njenim članicama lani je s udjelom od 17,5 posto u ukupnim noćenjima imala Italija, koju s 14 posto slijedi Velika Britanija, a treća najomiljenija zemlja turistima izvan Unije je Španjolska (13,5 posto). Četvrta je Francuska s 12,2 posto, a peta Njemačka s 9,1 posto.

Hrvatska je, po podatcima Eurostata, s lanjskih 7,3 milijuna noćenja turista izvan Unije otprilike u sredini među njezinim članicama, s udjelom od 2,2 posto.

(Hina/FaH)



Pisane vijesti