Europska komisija objavila je natječaj za Europsku prijestolnice pametnog turizma 2022.

Slika /AAA_2020_MINTIS/logos/flag-of-european-union.jpg

Europska komisija pokrenula je natječaj za Europsku prijestolnicu pametnog turizma 2022. Ovom inicijativom nagrađuju se europski gradove za izvanredne, inovativne i održive turističke prakse. Dodjela naslova Europske prijestolnice pametnog turizma inicijativa je financirana iz COSME programa, a osnovana je na prijedlog Europskog parlamenta.

Inicijativom se želi ojačati inovativni razvoj turizma u europskim gradovima i njihovoj okolici te povećati njihovu atraktivnost radi boljeg gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta. Cilj inicijative je promovirati pametni turizam u EU, umrežiti gradove i olakšati razmjenu primjera dobrih praksi.

Od gradova se traži da demonstriraju svoje inovativne turističke prakse u četiri područja: pristupačnost, održivost, digitalizacija, kulturna baština i kreativnost.

Natječaj je otvoren za gradove diljem EU, kao i zemlje izvan EU-a koje sudjeluju u programu COSME (Albanija, Armenija, Bosna i Hercegovina, Island, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska, Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva).

Prijaviti se mogu gradovi s više od 100 000 stanovnika, a u zemljama u kojima nema grada s više od 100 000 stanovnika može se prijaviti grad s najvećim brojem stanovnika.

Natječaj je otvoren u travnju 2021. godine, a rok za prijavu je 16. lipnja 2021. godine.

Tijekom faze predizbora, sve prihvatljive prijave bit će ocijenjene temeljem skupa utvrđenih kriterija od strane neovisnih stručnjaka. Na temelju njihove ocjene, Komisija će organizirati uži izbor od najviše 7 gradova, koji će biti pozvani da svoju kandidaturu predstave pred Europskim žirijem, a koji će odabrati dvije europske prijestolnice pametnog turizma za 2022. godinu.

Prijave se mogu izvršiti  putem web stranice SmartTourismCapital.eu

Priopćenja