Europska destinacija izvrsnosti - izbor tema za 2007. godinu

Slika /arhiva/logoEDEN.jpg

Europska komisija pokrenula je 2006. godine pilot projekt izbora Europske turističke destinacije izvrsnosti (EDEN) s podtemom „Najbolje nove seoske destinacije“.

Angažmanom Hrvatske putem njenih predstavnika u Savjetodavnom odboru za turizam Europska je komisija prihvatila da i zemlje koje još nisu članice EU mogu sudjelovati u projektu EDEN, pa tako u projektu sudjeluje devet zemalja članica EU i Hrvatska.

Operativni dio izbora prepušten je Hrvatskoj turističkoj zajednici koja ima višegodišnje iskustvo u sličnim izborima. Na internetskim stranicama HTZ-a do kraja veljače otvoren je javni natječaj na koji se mogu javljati seoske destinacije koje žele sudjelovati u izboru nacionalne destinacije izvrsnosti.

Pobjednik će biti predstavljen 26. listopada 2007. u Portugalskom gradu Algarveu tijekom 6. Europskog turističkog foruma, zajedno s još devet nacionalnih pobjednika. Svih deset destinacija ponijet će laskavu titulu Europskih destinacija izvrsnosti za 2006. godinu u kategoriji novih seoskih destinacija.

No, projekt koji je za 2006. godinu proglašen pilot projektom, se nastavlja. Kako bi izbor Europske destinacije izvrsnosti za 2007. godinu privukao veći broj zemalja, EK je tražila od članica Savjetodavnog odbora za turizam da predlože teme za koje misle da bi bile od interesa što većem broju njenih članica i zemalja kandidata. Tako je i Hrvatska predložila dvije moguće teme, od kojih je temu „Turizam u zaštićenim područjima“ i EK prihvatila kao jednu od tri moguće teme za koje se zemlje u konačnici trebaju odlučiti. Druge dvije teme su: „Turizam i lokalna nematerijalna dobra“ te „Turizam i obnova lokalnog materijalnog nasljeđa“.

Za Hrvatsku je veliki uspjeh što EK prihvaća njene ideje, a tema turizma u zaštićenim područjima dodatno je važna s obzirom da krajem svibnja, u svojstvu predsjedatelja Radnom grupom za turizam SEI-a, Ministarstvo organizira na Plitvicama seminar o temi „Upravljanje zaštićenim područjima kao turističkim resursom“.



Pisane vijesti