EU kohezijski fond: Za gradnju posjetiteljskog centra 'Kuća špilje' gotovo 20 milijuna kuna

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/kucca_spilje_pr.JPG

​Godine 2021. bit će gotova gradnja posjetiteljskog centra 'Kuća špilje', za koji je, u ponedjeljak 16. srpnja, Javnoj ustanovi Baraćeve špilje dodijeljeno gotovo 20 milijuna kuna iz Europskog kohezijskog fonda. Riječ je o jednoj od većih investicija u turizmu na području Karlovačke županije te velikoj vijesti za cijeli plitvički kraj.

Vrijednost investicije je 19.908.960 kuna, od čega je 16.922.616 bespovratno (intenzitet potpore je 85%). Partner na projektu je Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera, a zajednički ciljevi su razviti zajedničke programe i sadržaje zbog boljeg upravljanja i disperzije posjetitelja te direktno stvoriti uvjete za produljenje boravka posjetitelja u destinaciji.

Za početni idejni projekt interpretacije zaslužna je tvrtka Muze d.o.o. iz Zagreba, atraktivna arhitektura je tvrtke Stopostopriodno iz Zagreba, idejni projekt postava i opremanja centra izradila je tvrtka Kultura d.o.o. iz Bjelovara a projektnu aplikaciju pripremili su konzultanti tvrtke Kocka doo iz Šibenika.
 
Kako će izgledati Kuća špilje

Glavna atrakcijska i prihvatna točka projekta je centar za posjetitelje koji sadrži prezentacijske/muzejske cjeline, speleološko-edukacijski centar s depoom i knjižnicom, polivalentnu multimedijalnu dvoranu, ugostiteljski prostor, uredski prostor, dječju igraonicu, suvenirnicu, garderobu te područje eksterijera s prezentacijskim punktovima i parkiralištem, površine ukupno 2000 m2.

Cilje je ostvariti jedinstvenu, inovativnu i atraktivnu prezentaciju kulturnih i prirodnih vrijednosti lokaliteta, omogućiti obilaske i posjetiteljima s posebnim potrebama te stvoriti suvremenu infrastrukturu za održavanje raznovrsnih edukativnih i rekreativnih aktivnosti.

Sve će pratiti suvremena tehnologija za kreiranje doživljaja i interpretaciju prirodne i kulturne baštine, što je velik korak pri dočaravanju doživaljaja u suvremenom dobu. Uz to, ovaj projekt poticati će i interes za kulturu i prirodu kod lokalnog stanovništva te razvijati svijest o očuvanju prirode i važnosti održive interakcije čovjeka i prirode.

Autentično predstavljanje prirode

Objekt je projektiran na način da svojim proporcijama odgovara lokalitetu koji predstavlja te je iz tog razloga ukopan ispod zemlje. U objektu tematski i interpretacijski razlikuju se dvije veće cjeline: opće biološko-geomorfološke teme o lokalitetu koje su obrađene u prizemlju objekta, te svojevrsni “showroom”.

Na taj način posjetitelj najprije percipira teme, educira se o pojmovima i osnovnim karakteristikama, a onda, spuštanjem u podzemlje centra, sve to ima priliku iskusiti kroz niz multimedijalnih prikaza, osjetilnih komora i sličnih efektnih eksponata.

„Upravo ovakvi projekti ostavljaju velik trag i konačno stavljaju u funkciju neke od naših najljepših i najvrjednijih resursa, a to je prirodna baština. Realizacijom projekta izravno će se doprinijeti porastu broja posjetitelja lokaliteta, edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja o prirodnoj baštini te porastu turističke prepoznatljivosti općine Rakovica kao odredišta prirodne baštine“, izjavila je ravnateljica Javne Ustanove Baraćeve špilje Tihana Oštrina.

EU