ESIF Krediti za rast i razvoj - 220 milijuna eura za kredite poduzetnicima

Slika /arhiva/P-H20161221015188.jpg

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali su u srijedu sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta "ESIF Krediti za rast i razvoj", vrijedan 110 milijuna eura iz fondova EU, a kada se tomu dodaju i sredstva poslovnih banaka poduzetnicima će na raspolaganju biti ukupno 220 milijuna eura.

"Ovih 110 milijuna eura imaju potencijal očekivane realizacije povoljnih kredita za malo i srednje poduzetništvo u iznosu većem od 220 milijuna eura, kada im se pribroje sredstva poslovnih banaka, koje će sudjelovati s minimalno 50 posto vlastitih sredstava", istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, koja je sporazum potpisala s predsjednikom Uprave HBOR-a Dušanom Tomaševićem.

Novi je financijski instrument namijenjen mikro, malim i srednje velikim poduzetnicima u fazi rasta i razvoja, a u HBOR-u očekuju da će se time podržati bar 200 malih i srednjih poduzetnika i potaknuti otvaranje 800 novih radnih mjesta.

Financijski instrumenti sufinanciraju se u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) i dolaze u obliku kreditnih linija, garancijskih shema i fondova poduzetničkog kapitala.

U okviru instrumenta "ESIF Krediti za rast i razvoj" poduzetnicima će se dodjeljivati dugoročni investicijski krediti s rokom otplate do 12 godina, koji će se nuditi po povoljnoj kamatnoj stopi.

Ministrica Žalac kaže kako će se očekuje da će kamatna stopa, kada HBOR raspiše javnu nabavu za poslovne banke, iznositi od 2 do 4 posto za krajnje korisnike, a poduzetnicima bi sredstva mogla biti plasirana sredinom 2017. godine.

Financijski instrumenti predstavljaju novi i jednostavniji pristup EU sredstvima zbog bitno manjih administrativnih zahtjeva te poduzetnici brže mogu doći do kredita po kamatnim stopama daleko nižim od uobičajenih kredita komercijalnih banaka.

Kreditna sredstva mogu se koristiti za osnivačka ulaganja, investicije u zemljišta i građevinske objekte, opremu i uređaje, ali i druge aktivnosti, objašnjava Žalac.

Članica Uprave HBOR-a Martina Jus je istaknula kako su krajnji korisnici kredita mali i srednji poduzetnici u fazi rasta i razvoja, koji posluju najmanje dvije godine prije podnošenja zahtijeva.

Najniži iznos kredita je 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, a najviši 3 milijuna eura, dok za sektor turizma najviši iznos može biti do 10 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti.

Rokovi otplate su do 12 godina, uključivši do 2 godine počeka, dok se za turizam rok otplate može biti do 17 godina, uključivši do 4 godine počeka.

Kamatna stopa za krajnjeg korisnika je prosjek kamatne stope na dio sredstava iz ESIF-a (0 posto) i kamatne stope na dio sredstava poslovne banke.

"Očekujemo velik uspjehe ovog financijskog proizvoda i veliki interes, odnosno da ćemo ovim financijskim proizvodom podržati bar 200 malih i srednjih poduzetnika i potaknuti otvaranje 800 novih radnih mjesta", kazala je Jus.

Predsjednik Uprave HBOR-a podsjetio je kako već godinama uspješno surađuju sa svim relevantnim dionicima u poticanju apsorpcije EU sredstava. "Tako je do danas financirano gotovo 600 projekata u ukupnom iznosu višem od 3 milijarde kuna", kazao je Tomašević.

Inače, danas potpisanim sporazumom Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, kao Upravljačko tijelo Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, pokrenulo je provedbu šestog financijskog instrumenta. Naime, prethodnim sporazumom o financiranju ukupne vrijednosti 150 milijuna eura, potpisanim u lipnju 2016. godine s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO-a), već se provodi pet financijskih instrumenata u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. (Hina/FaH)



Pisane vijesti